U Rusiji se priprema zajednička rusko-kineska vojna vježba „Centar-2019“

Prema navodima medija Global Times, od 16.-21. rujna, u ruskoj Orenburškoj regiji održat će se zajednička rusko-kineska vojna vježba. U njoj će sudjelovati 1600 kineskih vojnika i 30 zrakoplova i helikoptera. Osim vojski dviju država, u vježbi će sudjelovati i vojnici iz Indije, Tadžikistana, Kazahstana, Kirgistana i Uzbekistana.

Prema riječima glasnogovornika kineskog Ministarstva obrane Rena Guoqianga, rusko-kineski odnosi podignuti su na razinu sveobuhvatnog strateškog partnerstva.

Podsjećamo: u kolovozu prošle godine u velikim ruskim strateškim vojnim vježbama „Vostok-2018“ po prvi su put aktivno (i u planiranju i u izvedbi) sudjelovali kineski vojnici – njih čak 3200 (vidi poveznicu ispod teksta). Štoviše, to je bilo prvi put u povijesti da u ruskim strateškim vježbama sudjeluju strani vojnici, a što samo potvrđuje spomenuti navod iz kineskog MO.

Dvije se zemlje sve više približavaju klasičnom vojnom savezništvu, koje se tako ne želi nazvati isključivo zbog toga što se i Moskva i Peking službeno protive novoj blokovskoj podjeli svijeta. Njima je stvaranje strateškog vojnog partnerstva dovoljno s gledišta sigurnosnog aspekta i s obzirom na njihove globalne političke i gospodarske aktivnosti i ambicije, koje nemaju za cilj zatvaranje u svoje interesne sfere. Ali to, naravno, neće ovisiti isključivo o njima.

Zoran Meter: RUSKE VOJNE VJEŽBE „VOSTOK-2018“, ILI „SPREMNI SMO ZA RAT S SAD-OM“
Komentari

komentar

0 komentara

You may also like