Američko-ruske špijunske igre: optuženi Amerikanac bio je izbačen iz vojske SAD-a

Paul Whelan, američki državljanin, uhićen u Rusiji 28. prosinca pod sumnjom za bavljenje špijunažom, radio je za američku tvrtku BorgWarner kao direktor za sigurnost. Ta je tvrtka na svom službenom sajtu objavila kako je o uhićenju svoga djelatnika saznala 31. prosinca iz medija te je potvrdila da se radi o njihovom direktoru za sigurnost. Također je navedeno kako ta tvrtka obavlja kontakte s nadležnim američkim tijelima i vladom SAD-a, kako bi se Whelanu pomoglo.

Američka je strana prethodno zatražila konzularni pristup svom uhićenom državljaninu, pozivajući se na Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima (iz 1961.g.) čiji je i Rusija potpisnik, i izjavila kako očekuje da ruske vlasti to omoguće (izjava State Departmenta).

Danas je uhićenikov brat David Whelan u intervjuu za CNN izjavio kako je Paul bio pozvan na svadbu svog prijatelja padobranca u Moskvu, ali da se na svadbi nije niti pojavio.

Podsjećamo: 28. prosinca, u okviru specijalne operacije ruskog FSB-a uhićen je američki državljanin Paul Whelan, pod optužbom za bavljenje špijunažom na teritoriju Ruske Federacije. Trenutačno se glede toga obavlja istraga, a protiv Whelana je podignuta kaznena prijava za KD špijunaže.

Danas je američki medij The Washington Post objavio kako je Paul Whelan već ranije izbačen iz američke vojske zbog krađe. Također je naveo kako Whelan u Rusiju službeno odlazi od 2007. g., a njegovi su poznanici za taj američki medij izjavili kako on „jako cijeni“ Rusiju i govori ruski jezik na njegovoj temeljnoj razini. WP piše da je Whelan službu u američkoj vojsci obavljao u 2004. i 2006. godini, a da su ga iz vojske izbacili 2008. g. zbog nedoličnog ponašanja, nakon što je bio osuđen za nekoliko radnji povezanih s krađom. Trenutačno Whelan obnaša dužnost direktora za globalnu sigurnost tvrtke BorgWarner. 

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like