U Rusiju stiže sjevernokorejski vođa: hoće li mu Putin dati naftu na užas SAD-a?

Nakon jučerašnje vijesti prema kojoj Sjeverna Koreja u daljnjim pregovorima sa SAD-om o svojoj denuklearizaciji ne želi razgovarati s državnim tajnikom Mikeom Pompeom, zbog njegove „nezrelosti i neumjeća komuniciranja“, jučer je objavljena i slijedeća vijest:

Naime, u drugoj polovici travnja, u Moskvi će se susresti ruski predsjednik Vladimir Putin i sjevernokorejski vođa Kim Jong-un, potvrdila je služba za odnose s javnošću Kremlja. Bit će to njegov prvi službeni posjet Rusiji.

„Sukladno pozivu Vladimira Putina predsjednik Državnog vijeća Sjeverne Koreje Kim Jong-un posjetit će Rusku Federaciju u drugoj polovici travnja“, navedeno je u priopćenju.

Nije tajna kako Rusija posljednjih godina nastoji pojačati svoj gospodarski utjecaj u Sjevernoj Koreji, a ionako stabilne političke odnose (zaostale još iz vremena Korejskog rata u kojem je SSSR bio veliki saveznik komunističke Koreje) podići na još višu razinu. To u ovom trenutku odgovara objema stranama, izloženim snažnim američkim pritiscima političke i gospodarske (sankcijske) prirode i pokušaja međunarodne izolacije. Zapravo, dvije zemlje to samo još više povezuje, nakon što je Moskva proteklih godina, prije poremećaja svojih odnosa sa Zapadom od 2014.g. i izbijanja ukrajinske krize, prilično zanemarila odnose s Pjongjangom, ne želeći raditi dodatne probleme Washingtonu kojih je on s Pjongjangom i bez toga imao dovoljno. Međutim, stanje se u međuvremenu  potpuno promijenilo, pa Rusija za suzdržanost u odnosima sa Sjevernom Korejom, kao i onima s Iranom iz vremena njezinih stabilnih odnosa sa Zapadom, više nema nikakvih razloga. Ona sa Sjevernom Korejom ima i kopnenu granicu i s te je strane u dobroj poziciji za jačanje svih oblika suradnje, uključno i dostave energenata, od čega se Washingtonu „diže kosa na glavi“, jer su njegove sankcije ponajprije usmjerene upravo na sjevernokorejski energetski sektor tj. njezin uvoz nafte, ključan za razvoj njezinih oružanih snaga.

S druge strane Kim Jong-un će posjetom Putinu dodatno ojačati svoj položaj u budućim pregovorima s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, a straha od američke vojne intervencije, ako ga je uopće ranije i bilo, sada će imati još i manje, jer, uz moćnu Kinu na svojoj strani imati i veliku vojnu silu Rusiju po nikoga nije mala stvar, a za sve suparnike predstavljalo bi ipak preveliki zalogaj.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like