U SAD-u „raste zabrinutost“ zbog rusko-kineskog partnerstva usred rata u Ukrajini

Zamjenica američkog državnog tajnika Wendy Sherman kazala je u srijedu da u Sjedinjenim Državama “raste zabrinutost” u svezi partnerstva između Kine i Rusije – i kineske prešutne potpore ruskoj invaziji na Ukrajinu.

“Moja je procjena da NR Kina pokušava povećati svoj ugled u međunarodnoj zajednici govoreći da je voljna posredovati i pomoći da se ova užasna invazija okonča. A u isto vrijeme, predani su svom neograničenom partnerstvu s Rusijom,” kazala je Sherman na susretu u Institutu Brookings.

Rekla je da Kina pokušava “imati oboje”. Također je izrazila zabrinutost zbog partnerstva Rusije s Iranom i Sjevernom Korejom – prenosi CNN.

Sherman je pri tom uvjerena  u neuspjeh ruske invazije u Ukrajini i da će „Ukrajinci dovesti do strateškog neuspjeha za Putina“.

Podsjećamo da je američki državni tajnik Antony Blinken prošli tjedan odgodio svoj službeni put u Peking nakon incidenta s kineskim balonom iznad američkog teritorija, kojeg su američki zrakoplovi srušili nakon što je punih 8 dana letio iznad SAD-a. Kina je osudila taj čin kao „pretjeranu silu“ s obzirom da se, kako je kazala, radilo o meteorološkom balonu kojeg su zračne struje skrenule s putanje. Washington je pak smatrao da se radilo o špijunskom balonu te se na kraju odlučio za njegovo uništenje.

Incident je samo pogoršao ionako loše američko-kineske odnose. A što se tiče onih kinesko-ruskih, prema priopćenjima koja ovih dana stižu iz ruskog ministarstva vanjskih poslova u tijeku su pripreme za skori sastanak dužnosnika dviju zemalja „na visokoj razini“. Iako se to izrijekom ne kaže, najvjerojatnije bi uskoro u Moskvu trebao stići najviši kineski diplomat Wang Yi (donedavni ministar vanjskih poslova), što bi predstavljalo pripremu za dolazak Xi Jinpinga ove godine u službeni posjet Rusiji.





Također treba podsjetiti kako kineske i ruske pomorske snage, skupa s južnoafričkim (JAR) sutra započinju višednevne vojne vježbe u Indijskom oceanu ispred obala Afrike. One izazivaju veliku pozornost jer će u njima po prvi put sudjelovati i ruska fregata Admiral Gorškov naoružana hiperzvučnim projektilima Cirkon, čije je završno testiranje izvršeno 2021. godine. Te rakete, kako je jučer izvijestio CNN (poveznica ispod teksta), postižu brzinu od 5 Macha tj. pet su puta brže od brzine zvuka. Ruski vojni izvori pak tvrde da postižu brzinu od 8 Macha.

Zbog velike brzine hiperzvučne su rakete zapravo neuhvatljive za postojeće protuzračne sustave, a zbog velike kinetičke energije koju postižu pri udaru na cilj – sposobne su prodirati duboko u unutrašnjost napadnutih objekata i uništavati ih, iako se ne radi o nuklearnom bojevom punjenju.

Ruska fregata s “Cirkonima” uplovila u Južnu Afriku uoči zajedničkih vježbi Rusije, Kine i JAR





Komentari

komentar

You may also like