U SAD-u traje stranački rat između pobornika i protivnika zaštitnih maski

Francuski medij Libération piše o rastućem sukobu između pristalica predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i njegovog protukandidata na jesenskim izborima Joe Bidena, vezano uz epidemiju koronavirusa Covid-19, preciznije, oko propisanih epidemioloških mjera i stvarne opasnosti od te bolesti.

Trumpovi simpatizeri ne žele nositi maske, smatrajući obvezu toga čina kršenjem svojih ustavnih prava, dok samu pandemiju smatraju urotom. „Pobijediti koronavirusne heretike“ ne pomaže niti rekordni broj zaraženih, navodi francuski medij.

„Ako nosite masku, vi ste u mojim očima klauni! Nama ne treba vlada kako bi nam govorila da se moramo bojati i nešto nositi. Ovo nije komunistička zemlja!“, vikao je jedan od sudionika nedavno održanog Trumpovog predizbornog skupa u Tulsi. Čule su se i riječi kako je nošenje maski protiv Covida-19 znak slabosti i sl. Pojedini protivnici nošenja maski smatraju pak, kako je to neučinkovito i pod sumnju stavljaju čak i opasnost od same bolesti, koju smatraju usmjerenom protiv predsjednika.

Neovisno o konsenzusu stručnjaka oko nužnosti nošenja sredstava zaštite, maska je postala „ideološki simbol, marker kulturnoga rata, pokrenutog u SAD-u od trenutka izbora Donalda Trumpa“, piše dalje ovaj medij.

Pitanje oko epidemije Covid-19 u SAD-u se dijeli prema partijskoj liniji. Krajem lipnja, istraživački centar Pew proveo je istraživanje javnoga mišljenja, prema kojemu 63% birača-demokrata smatraju kako je masku uvijek nužno nositi u javnosti, dok je protiv toga 29 posto birača-republikanaca. Najmanje skloni nošenju maski su konzervativni republikanci, navodi se u istom istraživanju, za razliku od naprednih demokrata, koji se nalaze na drugom kraju spektra.

Sam Trump, navodi dalje francuski medij, uporno odbija nositi masku u javnosti (čak i u vrijeme posjeta tvornici za proizvodnju maski), a to isto ne traži niti od posjetitelja na njegovim skupovima. Pritom se njegov suparnik Joe Biden strogo pridržava propisanih zdravstvenih mjera, ali i govori kako neće organizirati javne predizborne skupove.





SAD se suočavaju s rekordnim brojem zaraženih koronavirusom Covid-19 posljednjih dana, pa je Trump ipak primoran učiniti ustupke, makar i na retoričkoj razini, navodi Libération. Tako je predsjednik SAD-a u jednom intervjuu izjavio slijedeće: „Ja u potpunosti podupirem maske. Ako bih se ja nalazio u bliskim kontaktima s ljudima, ja bih je obvezno stavio.“

Međutim, u jednom drugom intervjuu utočnio je kako ne vidi razlog za njezino nošenje kada uokolo nema nikoga. U večer, 3. srpnja, Trumpov izborni stožer objavio je kako je pozitivna na koronavirus postala prijateljica njegovog sina Donalda-Juniora, zaduženog za prikupljanje sredstava za predizbornu kampanju.

Komentari

komentar





You may also like