U SAD-u uhićen zamjenik predsjednika ruskog LNG diva „Novatek“

U Sjedinjenim Državama priveden je zamjenik predsjednika uprave privatne ruske energetske tvrtke Novatek, Mark Gyetvay. Optužen je za prikrivanje 93 milijuna dolara prihoda i utaju poreza. Uoči uhićenja, Gyetvay je na društvenim mrežama oštro govorio američkim vlastima i njihovom stavu prema opskrbi Europe ruskim plinom.

Analitičari vjeruju da Washington možda nije zainteresiran za samog Gitwaya, već za informacije koje ima o ruskim LNG projektima i poslovnim ljudima bliskim ruskom vodstvu, navodi medij Eadaily.

Savezna velika porota u Fort Myersu na Floridi optužila je zamjenika predsjednika uprave Novateka Marka Gyetvaya za prijevaru, prema američkom Ministarstvu pravosuđa. Nakon toga je uhićen.

Istraga navodi kako je od 2005. do 2016. godine Mark Gyetvay navodno skrivao značajnu offshore imovinu od američkih vlasti i nije plaćao porez na prihod od milijun dolara. Američko ministarstvo pravosuđa izvijestilo je da se poduzetnik tereti po šest točaka, od kojih za svaku prijeti kazna od jedne do dvadeset godina ako se dokaže krivica.

Optužbe se odnose na rad Marka Gyetvay u Novateku. Prema američkom Ministarstvu pravosuđa, nakon što je biznismen postao financijski direktor velike ruske plinske tvrtke (Novatek), navodno je od kompenzacijskog paketa dobio dionica u iznosu od 93 milijuna dolara. na dva računa u švicarskoj banci. Istraga vjeruje da je američki državljanin odlučio sakriti svoju imovinu, a vlasnica računa bila je njegova supruga, državljanka Rusije. Mark Gyetvay je također optužen da nije podnio deklaracije na vrijeme.

Mark Gyetvay državljanin je Sjedinjenih Država i Rusije. Poslovni čovjek dobio je rusko državljanstvo 2019. godine.





Igor Yushkov, vodeći analitičar Fonda za nacionalnu energetsku sigurnost (NESF) i stručnjak na Financijskom sveučilištu pri ruskoj vladi, napominje da Gyetvay nije top menadžer Novateka, američke službe teško da bi provele takvu istragu njegove financijske aktivnosti.

Novatek je glavna pokretačka snaga i dioničar najvećih ruskih LNG projekata, Yamal LNG i Arctic LNG 2, a suvlasnik Gennady Timchenko smatra se bliskom osobom ruskog predsjednika, navodi Eadaily. Sam Novatek pod američkim je sankcijama od 2014. u okviru velikih ograničenja zbog činjenice da Rusija, prema Washingtonu, ne poduzima korake za rješavanje situacije u Ukrajini. Tvrtki je zabranjen pristup financijskom tržištu SAD-a, a američkim pravnim i fizičkim osobama zabranjeno je izdavanje kredita Novateku na više od 90 dana.

“Vjerojatno američke službe traže sve velike ruske poslovne ljude i menadžere tvrtki koje smatraju bliskim ruskom vodstvu. Moguće je da će Sjedinjene Države htjeti dobiti informacije od Gyetvaya o ruskim projektima LNG-a, planovima za razvoj Arktika, praksi interakcije Novateka s ruskim vlastima i drugim informacijama.





 

Komentari

komentar

You may also like