U Šibeniku će se u svibnju održati najveći protudronski sajam u Europi

Sajam tehnologija za protudronsku obranu “Counter UAV Show Europe” održat će se u Amadria Parku u Šibeniku od 18. do 19. svibnja 2022. u organizaciji časopisa Zaštita.

“Ilegalna uporaba bespilotnih letjelica ozbiljan je sigurnosni problem u cijelom svijetu jer teroristi, aktivisti i kriminalci usvajaju tehnologiju bespilotnih letjelica i razvijaju nove, kreativne i sofisticirane načine za počinjenje kriminala, terorizma i zadiranja u privatnost građana. Usvajanje bespilotnih letjelica kao opcije taktičkog planiranja napada za teroriste kako bi izazvali masovne poremećaje, oštetili gospodarsku stabilnost i izravno ugrozili sigurnost EU-a i sigurnost njezinih građana strašan je podsjetnik na jasnu i prisutnu opasnost od suvremenog terorizma”, piše zastita.info. “Counter UAV Show” i završna konferencija “DroneWISE EU project” održat će se na engleskom jeziku.

Tehnologija protiv dronova, također poznata kao protu-UAS (Unmanned air system) ili C-UAS tehnologija, odnosi se na sustave koji se koriste za otkrivanje i/ili presretanje bespilotnih letjelica. Razvijeni su različiti oblici zaštite od dronova: od lasera, mrežnih topova, ometanja signala, hakiranja tijekom leta, sačmarice ako je dron u blizini, pa čak i treniranja orlova koji u letu obaraju manje dronove. Ipak, veći i sofisticiraniji dronovi, poput MQ-1 Predatora ne mogu biti tako lako oboreni ovim metodama, već je za njihovo obaranje uglavnom potreban zrakoplov.

 

Komentari

komentar





You may also like