U Siriji napadnuta američka vojna baza

Nekoliko raketa eksplodiralo je uoči 17. prosinca na teritoriju američke vojne baze u blizini najvećeg sirijskog naftnog polja “Al-Omar” u regiji Deir ez-Zor, izvijestio je irački televizijski kanal Al-Hadath.

Pretpostavlja se da je napad djelo džihadista iz terorističke organizacije „Islamska država“.

O istom se događaju oglasila i nevladina organizacija Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) sa sjedištem u Londonu, kazavši kako su ISIL-ovi borci raketama napali “obod američke baze na naftnom polju Al-Omar”. Granate su ispaljene s groblja u blizini sela Diban u spomenutoj regiji, a zasad nema vijesti o stradalima, izjavio je SOHR.

Zbog ovog su događaja američke vojne postrojbe SAD-a i pretežno kurdske “Sirijske demokratske snage” stavljene u stanje pripravnosti i vrše „češljanje“ područje oko spomenutog polja “uz uporabu teškog oružja”, dodali su izvori SOHR-a.

Podsjećamo: Sjedinjene Države ove su godine počele formirati posebnu jedinicu za čuvanje naftnih polja u Siriji istočno od rijeke Eufrat. Ta specijalna postrojba sačinjena je od etničkih Arapa iz spomenutih Sirijskih demokratskih snaga, čiju pak okosnicu čine borci Kurdske narodne samoobrane (YPG) od Turske proglašeni terorističkom organizacijom bliskom zabranjenoj Radničkoj stranci Kurdistana. Zadatak tih “specijalnih snaga” je suzbijanje mogućih napada proiranskih boraca smještenih u regiji Deir ez-Zor, kao i džihadista iz IS.

U tijeku je i sve veće zaoštravanje odnosa između SAD-a i Rusije po pitanju istočnog dijela Sirije gdje je proteklih mjeseci dolazilo i do međusobnih incidenata, pa čak i klasičnih uličnih razračunavanja „šakatanjem“ između vojnika dviju zemalja, uglavnom vezeno uz prolazak određenim prometnim koridorima, na sreću – bez uporabe bilo koje vrste oružja.
Rusko Ministarstvo obrane ovih je dana optužilo Sjedinjene Države da se bave “pljačkom na nacionalnoj razini” u Siriji , eksploatirajući njezinu naftu i odvozeći je iz zemlje, o čemu su objavili i satelitske slike.

S druge strane ISIL je proteklih tjedana intenzivirao napade na snage sirijske vojske u pustinjskim dijelovima zemlje što je izazvalo snažne zračne napade ruskog i sirijskog zrakoplovstva u zonama njihove aktivnosti. Ovaj, gore navedeni slučaj napada džihadista iz te terorističke organizacije i na američke snage, prvi je nakon duže vremena i jasan je znak njihovog ponovnog snažnijeg vojnog aktiviranja. Jer ne napada se baš svaki dan američka vojna baza.

Komentari

komentar

You may also like