U Siriji osnovana i treća zona deeskalacije – sjeverno od grada Homsa

Prema informacijama ruskog Ministarstva obrane od četvrtka, 3. kolovoza, u Siriji je profunkcionirala i treća zona deeskalacije – sjeverno od grada Homsa, nakon što su temeljem pregovora u kazahstanskom glavnom gradu Astani već ranije uspješno profunkcionirale dvije (od ukupno dogovorene četiri) takve zone na jugo-zapadu Sirije i predgrađu glavnog grada Damaska – „Istočna Guta“.

Glasnogovornik ruskog MO general Igor Konashenkov izjavio je danas, kako je 31. srpnja u egipatskom glavnom gradu Kairu održan novi krug pregovora između predstavnika ruskog MO i umjerene sirijske oporbe. Rezultat sastanka bio je postignuti sporazum o načinu funkcioniranja  treće zone deeskalacije, sjeverno od grada Homsa. U nju su ušla 84 naselja s oko 147 tisuća stanovnika, a zona „s radom“ starta danas, 3. kolovoza, u 12 sati po lokalnom vremenu, kada će lokalne snage umjerene oporbe i postrojbe sirijske vojske u potpunosti prekinuti vatru iz svih vrsta naoružanja. Jednako kao i u prethodno spomenutim zonama deeskalacije, i u ovoj trećoj prekid vatre se ne odnosi na postrojbe terorističkih organizacija „Islamska država“ i „Jabhat al-Nusra“. Štoviše, naglasio je ruski general, sukladno sporazumu, umjerena oporba je preuzela obvezu protjerivanja iz svih zona regije Homs koje su pod njezinim nadzorom svih postrojbi spomenutih terorističkih organizacija. Od 4. kolovoza, uz linije razgraničenja oporbenih i sirijskih vojnih snaga, na pet nadzornih točaka kojima će se odvijati komunikacija bit će raspoređene postrojbe ruske Vojne policije.

Oporbene snage moraju deblokirati autocestu Homs – Hama, a za civilna pitanja i osiguranje života stanovništva u zoni deeskalacije brinut će lokalna vijeća, koja će biti odgovorna za uspostavu i rad tijela vlasti, obrazovnih i socijalnih ustanova i td. Za osiguranje učinkovitog funkcioniranja zone formirat će se Vijeće nacionalne pravde, sastavljeno od predstvanika oporbe i svih važnijih etničkih, političkih i vjesrkih grupa koje u toj zoni žive.

U posljednjih deset dana, sporazum o primirju s vladom u Damasku potpisali su predstavnici još 52 naselja u Siriji, čime se primirju u toj zemlji ukupno priključilo 2095 naseljenih mjesta.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like