U Sjevernoj Irskoj sve napetije: otet i zapaljen autobus u probritanskoj četvrti

Nakon nasilnih protesta i sukoba u Belfastu u travnju ove godine između probritanskih unionista i irskih nacionalista, činilo se da se stanje smirilo. Ipak, ovog i prošlog tjedna dolazi do novih sukoba zbog nedoumica nakon brexita.

Četvorica muškaraca otela su i zapalila autobus u probritanskoj unionističkoj četvrti u Sjevernoj Irskoj u nedjelju navečer, što je drugi takav napad u dva tjedna, a prema medijima uzrok je Protokol nakon Brexita. Policija je rekla da je izvješće o napadu u području Church Road u Newtownabbeyju, belfastskom predgrađu, primila oko 19:45, prenosi The Guardian.

Maskirani napadači su rekli putnicima i vozaču da napuste autobus, pa, srećom, nitko nije ozlijeđen. Vrlo vjerojatno je riječ o prosvjedu protiv Protokola o Sjevernoj Irskoj, dijela brexitskog sporazuma kojim se izbjegava tzv. “tvrda” kopnena granica između Irske i Sjeverne Irske. Naime, Sjeverna Irska je dio UK, pa se kao takva nalazi izvan EU, dok je Republika Irska dio EU. Ukoliko granica bude morska, to de facto odvaja Sjevernu Irsku od UK, pa su probritanski unionisti nezadovoljni. Ukoliko granica bude kopnena, to dijeli Irski otok i razbjesnilo bi irske nacionaliste. Stoga je iznimno teško pronaći zadovoljavajuću opciju, pa su daljni sukobi izvjesni. Otmice autobusa su ipak osudili čelnici svih stranki. Krhki mir između katoličkih Iraca koji teže pripojenju Irskoj i protestantskih probritanskih unionista sklopljen je 1998. Sporazumom na Veliki petak nakon 30-togodišnjeg sukoba.

Sjevernoirska ministrica infrastrukture Nichola Mallon tvrdi: “Sramotno je i odvratno da su naši djelatnici javnog prijevoza ponovno na meti napada, ovaj put od strane maskiranih ljudi koji su vozačima i putnicima naredili da izađu iz autobusa, a zatim ga zapalili. Ovo je četvrti napad ove godine. Zločinci koji stoje iza ovih kukavičkih i nepromišljenih napada nisu učinili ništa više od štete svojoj lokalnoj zajednici, lišavajući ih ključne javne službe”, prenosi Irish Examiner.

Prošlog tjedan dvojica maskiranih i naoružanih muškaraca otela su i zapalila još jedan autobus, a lokalni mediji objavili su da je napad povezan s napetostima zbog trgovinskih barijera poslije Brexita.

Neredi su također dvaput izbili u zapadnom Belfastu prošlog tjedna kad je policija napadnuta vatrometom i zapaljivim sredstvima u nacionalističkoj ulici Springfield Road i lojalističkoj ulici Shankill Road u srijedu i petak navečer.





Komentari

komentar

You may also like