U Sjevernoj Koreji sankcije povisile cijenu benzina tri puta

Cijene benzina u Sjevernoj Koreji u posljednjih mjesec dana skočile su za tri puta u odnosu na prijašnje, što je posljedica pooštravanja međunarodnih sankcija protiv Pjongjanga zbog nuklearnih provokacija, objavilo je danas glasnogovorništvo južnokorejske vlade, čije navode prenosi agencija Yonhap.

„Postoji informacija, kako cijene nafte (u S. Koreji) rastu“, navodi se u priopćenju vlade u Seulu. One su, kaže se dalje,  porasle za tri puta u usporedbi s cijenama na početku godine.
Za litru goriva u Sjevernoj Koreji se sada treba platiti nešto više od 5 dolara, dok se istodobno cijena riže u stranoj valuti nije promijenila, navodi vlada u Seulu.

Podsjećamo: Vijeće sigurnosti UN-a je 3. rujna, ubrzo nakon obavljenog nuklearnog testiranja Pjongjanga, usvojilo rezoluciju broj 2375, koja se odnosi na smanjenje isporuka nafte za gotovo 30% u usporedbi s ranijim isporukama. Prethodno je rezolucijom broj 2371 od početka kolovoza, usvojena zabrana uvoza sjevernokorejskog ugljena i drugih rudnih bogastava te zemlje.

Podsjećamo također, kako je na nedavno održanoj konferenciji za medije kineskog Ministarstva trgovine, priopćeno, kako Kina od 1. listopada proširuje svoje sankcije protiv Sjeverne Koreje, sukladno rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a br. 2375.

Kina će zabraniti uvoz tekstila iz Sjeverne Koreje, kao i izvoz plinskih kondenzata i ukapljenog plina. Osim toga, od 1. listopada Peking uvodi i ograničenje na svoj izvoz nafte u Sjevernu Koreju.

Prethodno je glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova izjavio kako Peking istupa protiv jednostranih sankcija Washingtona u odnosu na Pjongjang.
Podsjećamo i da je američki državni tajnik Rex Tillerson pozvao Kinu i Rusiju na provedbu usvojenih mjera protiv Sjeverne Koreje.

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like