U Škotskoj se gradi centar za izradu laserskog oružja protiv dronova

Europsko središte za visokoenergetsko lasersko oružje bit će smješteno u Livingstonu u Škotskoj, objavili su iz velike američke vojne tvrtke Raytheon. Tvrde da će se “napredni laserski integracijski centar” otvoriti iduće godine, a otvaranje je odgovor na rastuću potražnju za laserskim oružjem dizajniranim za uništavanje malih napadačkih dronova, prenosi BBC.

Tvrtka je rekla da je rat u Ukrajini istaknuo važnost dronova i protudronovskog naoružanja. Središte će se usredotočiti na testiranje, postavljanje i održavanje obrambenog visokoenergetskog laserskog (HEL) oružja. Raytheonovi laseri protiv dronova dovoljno su mali da se mogu ugraditi na vojna vozila. Prvi laser će se montirati na vozilo “Wolfhound”. 

Iz tvrtke tvrde da će se dronovi koristiti sve više u ratovima jer su jeftiniji od alternative, a njihovo korištenje ne dovodi u opasnost pilote. Međutim, lasersko protudronovsko oružje ne nalikuje laserima iz popularne znanstvene fantastike jer su njihove zrake nevidljive. Iz britanske Raytheonove podružnice tvrde da bi visokoenergetski laseri mogli činiti čak 30% buduće infrastrukture protuzračne obrane.

Komentari

komentar

You may also like