U Sočiju razgovaraju Lavrov i Cavushoglu

U utorak, 29. prosinca, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u Sočiju se „jedan na jedan“ sastao s turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom, objavio je ured za medije ruskog  MVP.

Prije početka razgovora, ministri su istaknuli presudnu ulogu koju stalni dijalog i visoka razina povjerenja između predsjednika dviju država Vladimira Putina i Recepa Tayyipa Erdogana imaju za razvoj ne samo bilateralnih već i regionalnih odnosa. Kao dio događaja zakazanih za utorak, ministri će se pripremiti za sastanak šefova dviju država koji će se održati sljedeće godine.

Sergej Lavrov, pozdravivši turskog kolegu, najavio je dnevni red današnjeg sastanka, a on se odnosi na „sagledavanje stanja u političkom dijalogu, gospodarstvu, sferi kulturnih i humanitarnih razmjena, vjerskim vezama i, naravno, turizmu”. Također je na dnevnom redu i „vrlo bogata međunarodna agenda“, Sirija, Libija i drugi dijelovi Bliskog istoka, kao i Nagorno Karabah „koji je sada prioritet“, kazao je Lavrov.

Mevlut Cavusoglu je zauzvrat izrazio “veliko zadovoljstvo” mogućnošću održavanja “postojećeg bliskog dijaloga” s Rusijom.

“Naravno, izuzetno smo zadovoljni širenjem naših odnosa na području trgovine, kulture, turizma, energetike”, naglasio je turski ministar. – Naravno, razgovarat ćemo o mogućnostima rješavanja regionalnih problema, koje ste već spomenuli. Naravno, naša regionalna suradnja daje konkretan doprinos rješavanju ovih problema. ”

Podsjećamo:  Cavusoglu je stigao u posjetu Sočiju kako bi sudjelovao na osmom sastanku zajedničke skupine za strateško planiranje koja djeluje pod rusko-turskim Vijećem za suradnju na visokoj razini. Stranke će razmotriti široki spektar aktualnih regionalnih i međunarodnih problema. Uz to, planiraju se razraditi pitanja vezana uz provedbu trilateralne izjave o Nagorno Karabahu (Rusija-Azerbajdžan-Armenija). Fokus ministara dviju zemalja bit će uspostavljanje aktivnosti zajedničkog rusko-turskog centra za kontrolu prekida vatre u zoni sukoba u Karabahu.
 

 

Komentari

komentar

You may also like