U Srbiji treniraju ukrajinski i gruzijski vojnici, a održana i velika vježba s NATO savezom

U Srbiji treniraju vojnici iz Ukrajine, Gruzije i Bosne i Hercegovine, zajedno s vojnicima srpske vojske (u praktičnom smislu), i civilnim organizacijama i državnim institucijama (regionalni tečaj vojno-civilne suradnje).

Te dvije komponente vježbi odvijaju se pod zajedničkim zapovjedništvom instruktora iz Srbije, Kanade i Nizozemske, objavio je srpski medij „Politika“.

Prema izjavi odjela za vojno-civilnu suradnju glavnog stožera srpske vojske, cilj vježbi je „izučavanje složenih uvjeta operativnog okružja i ugroza sigurnosti, koje imaju ne samo lokalni i regionalni, nego i globalni karakter“.

Teoretski dio vježbi izvodi se u vojarni „Banjica 2“ u Beogradu, a praktični dio provodit će se u vojnoj bazi „Jug“, u blizini grada Bujanovca, nedaleko od granice s Kosovom.

U listopadu je glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg, u srpskom gradu Mladenovcu otvorio zajedničke vojne vježbe NATO saveza i srpske vojske pod nazivom „Srbija-2018“. Tada je izjavio kako se radilo o „najvećim vježbama“ u povijesti odnosa NATO saveza sa Srbijom.

 
 

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like