U strahu od SAD-a Indija potpuno prekinula uvoz iranske nafte

Indija je u svibnju u potpunosti obustavila uvoz iranske nafte nakon što su joj Sjedinjene Države odbile produžiti zaštitu od svojih sankcija na uvoz energenata iz Irana, izjavio je indijski veleposlanik u SAD-u Harsh Vardhan Shringla.

Indiji je obustava uvoza iranske nafte prouzročila velike probleme jer se, kao njezina velika uvoznica (iranska nafta pokrivala je oko 10% ukupnog indijskog uvoza „crnog zlata“) suočila s potrebom pronalaska drugih sigurnih dobavljača. Tko će sve kompenzirati nedostatak iranske nafte na indijskom tržištu nije priopćeno, ali je već od ranije poznato kako se na spisku velikih izvoznika nafte na indijski potkontinent nalaze još i Irak i Saudijska Arabija.

Podsjećamo: nakon što su SAD prošle godine uvele oštre sankcije protiv iranskog energetskog sektora i svih onih koji s njim budu surađivali, iznimku tj. šestomjesečnu pauzu na njihovu primjenu učinile su za 8 zemalja-velikih uvoznica iranske nafte, kako bi im dale rok za pronalazak alternativnih dobavljača. Radilo se o Kini, Japanu, Južnoj Koreji, Tajvanu, Indiji, Turskoj, Grčkoj i Italiji. Taj je „povlastica“ završila 2. svibnja ove godine. Još nisu poduzimane bilo kakve američke protumjere po tom pitanju prema onima koji i dalje nastavljaju uvoziti iransku naftu. To je najavila i dalje činiti Kina, kao najveća uvoznica iranske nafte, iako je i ona bila spremna na smanjenje uvoza. Međutim, s obzirom na novonastalo intenziviranje trgovinskog rata sa SAD-om pitanje je kako će se Peking po pitanju Irana u cijelosti dalje odnositi. Slično je i s Japanom, koji je, kao veliki uvoznik iranske nafte, od Bijele kuće opet za sebe zatražio iznimku. Najveću nepoznanicu predstavlja EU, koja je 5. po veličini svjetska uvoznica iranske nafte, i koja se formalno protivi američkim protuiranskim sankcijama i najavljuje nastavak gospodarske suradnje s Teheranom, ali u praksi po tom pitanju malo ili čak nimalo toga poduzima.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like