U Švedskoj zbog silovanja porasla prodaja sprejeva s paprom; policija poziva žene da noću ne izlaze van

Švedski medij Expressen piše o porastu prodaje sprejeva na bazi papra u toj zemlji zbog  porasta silovanja. Tako je prodaja tih sprejeva u pojedinim regijama te zemlje skočila za čak 90% zbog straha od počinjenja toga kaznenog djela.

Trgovački lanac Kjell & Company objavio je podatak, da je prodaja predmeta za samoobranu u kolovozu porasla za 90% u usporedbi s lipnjom ove godine.

Proizvođač spreja na bazi papra Plegium navodi kako prodaja raste godinama, ali ovoga se ljeta dogodio pravi „bum“. Druga tvrtka-proizvođač toga preparata „Bodyguard“ priopćila je kako joj je prodaja porasla za 21%.

Navedna švedska novina piše slijedeće: „Švedska je ljetos bila potresena serijom silovanja. Najviše tih događaja dogodilo se u Uppsali, gdje su samo od 3. do 7. kolovoza izvršena dva silovanja i dva pokušaja silovanja.“

Međutim, koliko je stanje za nevjerovati, a o čemu bi morali voditi računa i svi oni koji zdušno zagovaraju slobodu migracija s Bliskog istoka i Afrike i u Hrvatskoj, svjedoči i podatak da policija u mnogim švedskim gradovima savjetuje ženama da ne izlaze same noću i da se ranije vraćaju kući. Drugim riječima, policija traži prilagodbu dosadašnjeg načina života starosjedilaca novonastalim okolnostima i de facto priznaje svoju nemoć u zaštiti građana pred pojačanim intenzitetom seksualnog nasilja na ulicama švedskih gradova. Jer, prema podacima, objavljenim prošle godine, 58% osuđenih nasilnika u Švedskoj rodilo se izvan Europe. U onim slučajevima kada žrtva nije poznala napadača, udio tih počinitelja veći je od 80%. Gotovo 40% osuđenih nasilnika su doseljenici s Bliskog istoka ili Afrike – regija iz kojih je Švedska posljednjih godina primila najveći broj migranata.
Prema ranije objavljenim informacijama švedskog Nacionalnog vijeća za sprječavanje nasilja (BRA), posebno je zabrinjavajući porast nasilja prema djeci, koji je dosegnuo rekordnu razinu, kao i veliki porast počinjenja kaznenih dijela od strane mlade migrantske populacije.

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like