U svemir zajedno, na Zemlji što bude! NASA ostaje u Rusiji usprkos sukobima dviju država

Veleposlanstvo SAD-a u Moskvi preporučilo je 28. rujna svim američkim građanima da napuste Rusiju, nakon djelomične mobilizacije objavljene 21. rujna. Veleposlanstvo je tada pojasnilo da je njegova sposobnost pomoći američkim građanima “jako ograničena”, a u Rusiji “pravo na mirno okupljanje i sloboda govora nisu zajamčeni”.

Međutim, čini se kako nisu svi previše zainteresirani za bijeg iz Rusije niti s američke strane.

Jedna od tih, za sada nezainteresiranih i svakako zvučnih, je i američka Nacionalna svemirska agencija – NASA.

Naime, kako piše ruski medij Kommersant, NASA i dalje ima svoje puno osoblje u Rusiji. To je izjavio Joel Montalbano, voditelj programa američke agencije na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS), piše u utorak, 4. listopada, spomenuti medij.

Prema Montalbanu, NASA ima zaposlenike u Star Cityju, u Centru za kontrolu misije u Moskvi. Nije naveo točan broj zaposlenih.

“U bliskom smo kontaktu s veleposlanstvom (SAD-a), komuniciramo s veleposlanstvom, ako ne svaki dan, onda svaki drugi dan, i informiramo ih o tome što se događa. Veleposlanstvo je u potpunosti upoznato sa svim operacijama”, izjavio je Montalbano tijekom NASA-ine telekonferencije.





Među predstavnicima NASA-e koji su prije nekoliko tjedana posjetili Moskvu bio je i Joel Montalbano. Naveo je kako je razgovarao s američkim veleposlanikom u Rusiji i izvijestio ga o stanju stvari.

“Ne očekujemo nikakve prepreke za buduće lansiranje Sojuza sljedećeg proljeća, imamo sve potrebno osoblje i nastavljamo raditi pod vodstvom veleposlanstva”,  precizirao je predstavnik američke svemirske agencije.

U srijedu, 5. listopada, planirano je lansiranje svemirske letjelice Crew Dragon-5 prema ISS-u. U posadi su Amerikanci Nicole Mann i Josh Kassada , Japanac Koichi Wakata i Ruskinja Anna Kikina. Lansiranje je planirano u sklopu sporazuma između Roscosmosa i NASA-e.





 

Komentari

komentar

You may also like