U Turskoj počela uhićenja pobunjenih admirala

U Turskoj su u ponedjeljak, 5. travnja, počela uhićenja umirovljenih admirala te zemlje, koji su krajem prošlog tjedna kritizirali vladu i vladajuću Stranku pravde i razvoja (AKP) (vidi poveznicu ispod teksta). Državno odvjetništvo u Ankari izvijestilo je da su izdani nalozi za uhićenje 10 osoba.

Istražna tijela također su naredila još četvorici osumnjičenih da se u roku od tri dana prijave policiji u Ankari, odlučivši da ih neće uhititi zbog njihove časne starosti (info: FP).

Nije navedeno koje bi se optužbe trebale podići protiv „urotnika“. Ranije su brojni dužnosnici u Ankari tvrdili da su potpisnici izjave predstavnici “pete kolone” i “ljubitelji puča”.

Podsjećamo: u subotu, 3. travnja,  103 umirovljena admirala turskih pomorskih snaga izdali su priopćenje Admirali su osudili vladajuću stranku AKP zbog „rasprave o konvenciji Montreux“ i „islamizacije“ turske vojske.

Konvencija Montreux, potpisana u Švicarskoj 1936. godine, dala je Turskoj pravo kontrole tjesnaca Crnog mora – Bospora i Dardanela, ograničavajući prolazak ratnih brodova za države koje nemaju izlaz na Crno more. Admirali su usvajanje ove konvencije nazvali “najvećom diplomatskom pobjedom koja je okončala mirovni ugovor u Lozani”, koja je definirala većinu granica moderne Turske 1923. godine, i izjavili da su turski tjesnaci “jedan od najvažnijih plovnih putova na svijetu”. Prema njihovim riječima, konvencija je Turskoj omogućila da ostane neutralna tijekom Drugog svjetskog rata i još uvijek osigurava mir u Crnom moru.

Erdogan saziva izvanredni sastanak vlade zbog pobunjenih admirala
 

Komentari

komentar

You may also like