U Turskoj počinje proizvodnja ruskog cjepiva Sputnik V

Jučer smo izvijestili o kineskom odobrenju isporuke i druge serije svog cjepiva CoronaVac protiv koronavirusa Covid-19 Turskoj, o čemu je izvijestio osobno predsjednik te zemlje Recep Tayyip Erdogan (vidi poveznicu ispod teksta).

Već danas na tu temu pristiže druga vijest, koja ukazuje na tursku diverzifikaciju nabave cjepiva protiv te bolesti za svoje stanovništvo. Evo o čemu se radi:

Ruski fond za izravna ulaganja potpisao je s vodećim turskim proizvođačem farmaceutskih proizvoda sporazum o proizvodnji cjepiva Sputnik V protiv koronavirusa u Turskoj i započeo je s prijenosom tehnologije, objavio je spomenuti fond za RIA Novosti.

“Potencijalni obujam proizvodnje iznosi milijune doza cjepiva Sputnik V godišnje. Također se razgovara o pitanju mogućeg proširenja proizvodnje u budućnosti. Cjepivo će se isporučivati ​​i na domaćem tržištu u Turskoj i u drugim zemljama”, naglasio je ruski fond.

Cjepivo Sputnik V temelji se na dokazanoj i dobro proučenoj vektorskoj platformi humanog adenovirusa i već je dobilo regulatorna odobrenja u Rusiji, Bjelorusiji, Argentini, UAE, Mađarskoj, Srbiji, Boliviji, Alžiru, Palestini (ne i u Izraelu), Venezueli, Paragvaju i Turkmenistanu. Pokrenut je postupak registracije cjepiva u EU, a s njemačkim službenicima također se razgovara o mogućem pokretanju njegove proizvodnje na teritoriju te zemlje.

Erdogan: Kina Turskoj odobrila i drugu isporuku cjepiva protiv Covida-19
 

 

Komentari

komentar

You may also like