U Turskoj raste politička napetost: vladajući optužuju oporbu za pripremu državnog udara

U posljednja dva tjedna raste napetost na turskoj unutarnjo-političkoj sceni. Napetosti takve vrste nisu nikakva novost unutar turskog društva koje je na njih naviklo. Međutim, ovoga puta njezin tonalitet i retorika koja se upotrebljava između sukobljenih političkih silnica izlazi iz prijašnjih okvira i to primjećuju mnogi mediji i analitičari. S jedne su strane vladajuća Stranka pravde i razvoja i njezin, krajnje desni koalicijski partner Nacionalistički pokret, a s druge najveća oporbena Republikanska narodna stranka kojoj je popularnost raste još od velikih pobjeda na lokalnim izborima kada su vladajući izgubili brojne najvažnije turske gradove, uključno Ankaru i Istanbul.

Zaoštrena retorika ogleda se u izjavama kojima vladajuća stranka optužuje oporbu za pripremu novog državnog udara protiv vlade  i za poticanje inozemnih urotnika na uništenje turskog gospodarstva. Međutim, niti oporbenjaci ne ostaju dužni.

Tako je vođa Republikanske narodne stranke Kemal Kılıçdaroğlu pozvao predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da smijeni ministra obrane Hulusija Akara, ako šef države sada sumnja u opasnost od novog državnog udara nakon pokušaja vojnog puča u srpnju 2016. g. „Tko može izvršiti puč? Vojska može. Ako se radi o puču, tada je on (Erdogan) dužan smijeniti Hulusija Akara nekim drugim i spriječiti prevrat“, izjavio je u ponedjeljak, 11. svibnja Kemal Kılıçdaroğlu u intervjuu turskom mediju Yeniçağ.

Tema oko novog državnog udara pojavila se nedavno, nakon što su provladini mediji, kao i visokopozicionirani članovi vladajuće stranke optužili Republikansku stranku da poziva na puč, a glavna uporišta za takve teze služile su im izjave pojedinih lokalnih čelnika Republikanske stranke, poput onog u Istanbulu, koji je kazao kako „očekuje smjenu vlade“.

U današnjem intervjuu, odgovarajući na provokativno novinarovo pitanje da iznese detalje „prevrata, koji planira Republikanska stranka“, Kemal Kılıçdaroğlu je odgovorio: „Mi ćemo donijeti demokraciju u zemlju. Mi nemamo vojsku ali imamo ljude koji nas podupiru … Mi znamo cijenu, koju je Republikanska narodna stranka platila zbog prevrata.“ Kazao je kako je vladajuća stranka sada podigla ovo pitanje na pijedestal s ciljem pokušaja skrivanja činjenice da više ne može upravljati Turskom. Izjavio je, također, kako će zemlji donijeti demokraciju kao „Nacionalni savez“, misleći pritom na koaliciju njegove stranke i „Dobre stranke“, dodavši, kako se pitanje državnog udara postavlja uvijek u vrijeme kada je njegova stranka blizu osvajanja vlasti.

Komentari

komentar





You may also like