U turskom parlamentu predstavljen Zakon o priznanju genocida nad Armencima

Karo Paylan, član turskog parlamenta iz prokurdske Stranke narodne demokracije (PDN), koji ima armenske etničke korijene, prošli je tjedan u turskom parlamentu podnio zakonski prijedlog kojim se traži priznavanje genocida nad Armencima u Osmanskom carstvu.

Nacrt zakona, između ostalog, predlaže preimenovanje toponima nazvanih po organizatorima spomenutog genocida i izmjenu zakona o turskom državljanstvu.

U obrazloženju predloženog dokumenta kaže se da turski parlament mora preuzeti odgovornost i tragediju koju su doživjeli Armenci nazvati genocidom.

“Turski parlament mora prepoznati veliki zločin, a oni koji su pretrpjeli rezultat genocida nad Armencima moraju postići pravdu nakon 106 godina”, navodi se u zakonskom prijedlogu.

Podsjećamo: pogrom armenskog naroda u Otomanskom carstvu počeo je 1915. g. u jeku Prvog svjetskog rata. Pravni slijednik tog propalog carstva, sadašnja Republika Turska, negira čin genocida nad Armencima i oštro reagira na proces međunarodnog priznanja i osude ovog zločina – koristeći metode diplomatskog pritiska na parlamente i čitave zemlje koje to čine ili žele učiniti.

Predsjednik SAD-a Joe Biden u subotu, 24. travnja,  masovno istrebljenje Armenaca u Otomanskom carstvu tijekom Prvog svjetskog rata i službeno je označio kao genocid. Prije toga to su već davno učinile brojne druge zemlje. Međutim ova američka odluka definitivno ima najveću težinu s obzirom na globalni utjecaj SAD-a, ali i  na činjenicu postojanja formalnog američko-turskog vojnog savezništva u okviru NATO-a.





Ankara je na Bidenov potez odgovorila očekivanom ljutnjom, definirajući ga kao “jednostavno nečuven” i obećavši da će američkoj strani dati težak odgovor u “pravo vrijeme” i „idućih mjeseci“.

Reakcije na Bidenovu izjavu i uzavrele strasti: u Turskoj traže zatvaranje baze Incirlik za američke vojnike





 

Komentari

komentar

You may also like