U Ukrajinu stiglo britansko protutenkovsko oružje

Ukrajina je jučer zahvalila Londonu na novoj isporuci oružja. Zamjenik ministra obrane Anatolij Petrenko rekao je da će se zalihe “koristiti isključivo u obrambene svrhe”, za zaštitu vojnika i civila od “bilo kakvih radnji koje bi mogle dovesti do eskalacije”, prenosi Ukrinform.

Lokalni mediji izvijestili su da je pošiljka dostavljena vojnim transportnim avionima sadržavala raketne sustave koji se ispaljuju s ramena poznate kao NLAW. Dizajnirani su za uništavanje glavnih borbenih tenkova i drugih oklopnih vozila, a zajednički su ih razvili Švedska i UK. Ukrajina se posljednjih godina sve više oslanja na vojnu pomoć Zapada. Godine 2021. Kijev je iz Washingtona dobio 30 protutenkovskih raketnih sustava Javelin.

“Donijeli smo odluku o opskrbi Ukrajini lakim protuoklopnim obrambenim sustavima oružja”, rekao je britanski ministar obrane Ben Wallace parlamentarcima u ponedjeljak .Wallace je pozvao svog ruskog kolegu da posjeti London u sljedećih nekoliko tjedana kako bi razgovarali o krizi. “To nisu strateška oružja i nisu prijetnja Rusiji, već su za korištenje u samoobrani”, dodao je. U obraćanju britanskom parlamentu Wallace je rekao da su prvi sustavi već isporučeni uskoro i da će i malen broj Britanaca uvježbati u kratkom roku Ukrajince. Wallace nije specificirao koliko je komada tog oružja poslano, ali je objasnio kakve je prirode. Ti su sustavi “kratkog dometa, međutim ako tenkovi uđu u Ukrajinu, izvedu invaziju, to će oružje biti dio samoobrane”, rekao je britanski ministar, a prenio je Reuters.

Isporuka se dogodila dok zapadni čelnici i dužnosnici NATO-a nastavljaju inzistirati da Rusija skuplja vojnike i vojnu opremu s mogućom namjerom invazije na Ukrajinu. Rusija je više puta poricala da planira napad na svog susjeda.

Moskva je prošlog tjedna održala odvojene razgovore sa SAD-om, NATO-om i OESS-om, u pokušaju da smiri napetosti i dobije jamstva da se NATO predvođen SAD-om neće širiti dalje prema istoku. Moskva kontinuirano tvrdi da razmještanje zapadne vojske duž svojih granica vidi kao prijetnju. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov trebao bi se u petak sastati sa svojim američkim kolegom Antonyjem Blinkenom u Ženevi u Švicarskoj kako bi razgovarali o daljnjim koracima ka deeskalaciji.

Komentari

komentar
You may also like