U Ženevi počeo 8. krug pregovora o Siriji – predstavnici vlade iz Damaska dolaze sutra

U Ženevi je danas službeno s radom počeo 8. po redu pregovarački krug o Siriji između predstavnika vlade i oporbe, koji se održava pod agendom UN-a i uz posredništvo posebnog izaslanika glavnog tajnika te organizacije za Siriju – Steffana de Misture. Posljednji krug održan još davno, 14. srpnja, bez ikakvih važnijih rezultata. Danas je vladina delegacija iz Damaska izvjestila kako će u Ženevu stići tek sutra, 29. studenog.

Agencija Associated Press navodi, kako kašnjenje vladine delegacije pojedini diplomatski izvori povezuju sa zahtijevima nekih oporbenih predstavnika o nužnosti smjene predsjednika Bashara Asada s vlasti, početkom prijelaznog političkog razdoblja u toj zemlji.

Predstavnici oporbe u Ženevu su stigli sinoć. Sukladno konferenciji sirijske oporbe održane u Rijadu od 22-24. studenog, oponenti Damaska su u obraćanju medijima izrazili svoju spremnost za neposredan dijalog s Asadovim predstavnicima bez bilo kakvih prethodnih uvjeta, a kako je to bilo ranije.

Podsjećamo: na prošlotjednom sastanku u Rijadu nije, kao i do sada, sudjelovala isključivo „prosaudijska“ sirijska oporba, već i njezini drugi predstavnici iz tzv. moskovske i kairske oporbe. Kao rezultat te konferencije formirana je „jedinstvena delegacija“ koja će biti zadužena za pregovore sa sirijskom vladom u Ženevi. U završnom dokumentu je navedeno kako oporba podupire proces riješenja sirijske krize pod agendom UN-a, koji je pozvan otpočeti „radikalni politički prijelaz“ s „autoritarnog sustava“ prema demokraciji na načelima provedbe slobodnih izbora.

 

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like