UAE i Kina žele hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a nakon posjete izraelskog ministra džamiji Al Aksi

UAE i Kina traže hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a, nakon što je izraelski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir u jučer posjetio kompleks džamije Al Aqsa u okupiranom Istočnom Jeruzalemu. Diplomati kažu da će se sastanak na kojem će se raspravljati o tom pitanju vjerojatno održati u četvrtak, piše AP.

Ministarstvo vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata je oštro osudilo “upad izraelskog ministra u dvorište džamije Al Aqsa pod zaštitom izraelskih snaga”. “Ministarstvo je naglasilo potrebu poštivanja uloge čuvara svetih mjesta od strane Kraljevine Jordan u skladu s međunarodnim pravom i povijesnom situacijom, te da ne treba kompromitirati autoritet Uprave za zadužbine u Jeruzalemu i džamije Al Aksa”, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova iz Abu Dhabija.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas rekao je da će također tražiti osudu Vijeća sigurnosti, objavila je palestinska novinska agencija Wafa. Ovo je uslijedilo nakon razgovora između ministara vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata i Jordana, tijekom kojeg su oni naglasili svoju osudu posjeta. 

Novi ministar Ben-Gvir bio je okružen jakim osiguranjem tijekom posjeta, nakon palestinskih upozorenja da će njegova prisutnost na mjestu uzrokovati “eksploziju”. Ministar, vođa krajnje desne stranke Otzma Yehudit, prisegnuo je u četvrtak. Prethodno je posjetio kompleks kao član parlamenta i tamo je pozvao na židovsko bogoslužje. To je zabranjeno sporazumom s Jordanom. Jordan, čuvar kompleksa džamije Al Aksa, pozvao je izraelskog veleposlanika na razgovor i rekao da je posjet prekršio međunarodno pravo i “povijesni i pravni status quo u Jeruzalemu”.

Komentari

komentar





You may also like