UAE kupuju 80 borbenih aviona Rafale F4 od Francuske

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) potpisali su u subotu ugovor o kupnji 80 borbenih zrakoplova Rafale F4 od francuske tvrtke Dassault-Aviation, prenosi Defence Blog.

Ugovor za kupnju mlažnjaka potpisan je u nazočnosti predsjednika Emmanuela Macrona i šeika Mohammeda ben Zayeda Al Nahyanea te Erica Trappiera, predsjednika i izvršnog direktora Dassault Aviationa.

UAE će biti prva država osim Francuske koja koristi modernu inačicu F4. Tvrtka Dassault Aviationa surađuje s UAE  više od 45 godina, a već su surađivali oko prodaje borbenih zrakoplova iz klase Mirage. Eric Trappier, predsjednik Dassault Aviation, rekao je: “Prodaja 80 Rafalea je priča o uspjehu: jako sam ponosan i vrlo sretan zbog toga. Želim zahvaliti vlastima Emirata na ponovnom povjerenju u naše zrakoplove. Nakon prodaje Miragea 5 i Miragea 2000, ovaj ugovor konsolidira strateški odnos koji veže naše dvije zemlje na zadovoljstvo Zračnih snaga Emirata, dugogodišnjeg i zahtjevnog partnera naše tvrtke. Također, želim istaknuti kvalitetu i učinkovitost odnosa između francuskih vlasti i naše zrakoplovne industrije, odnosa koji je pridonio ovoj prodaji”.

Naime, u proizvodnji Rafalea sudjeluje oko 400 francuskih tvrtki, velikih i malih. Ovaj ugovor, najveći ikad za francusku industrije borbene aeronautike, opet pozicionira francusku borbenu avioindustriju na vrh u Europi.

Osim u UAE, Rafaele je prodan i u pet drugih zemalja. “UAE je također pristao kupiti 12 vojnih transportnih helikoptera Caracal”, stoji u priopćenju francuskog predsjedništva. Vrijednost ugovora je nešto veća od 17 milijardi eura. Prodaja označava značajno proširenje izvora uvoza naoružanja za UAE, budući da je prethodno njihov glavni dobavljač vojnih zrakoplova bila Amerika sa svojim F-16 avionima.

Komentari

komentar





You may also like