UAE najavili izgradnju velike luke na Crvenom moru u Sudanu

Ujedinjeni Arapski Emirati izgradit će novu luku na Crvenom moru u Sudanu, kao dio investicijskog paketa vrijednog 6 milijardi dolara, rekao je predsjednik DAL grupe Osama Daoud Abdellatif, prenosi Al Arabiya.

Ovo je prvo veće strano ulaganje u Sudanu otkako je vojska preuzela vlast u listopadskom puču. Paket investicija uključuje zonu slobodne trgovine, veliki poljoprivredni projekt i skori depozit od 300 milijuna dolara u sudansku središnju banku. Zapadni donatori obustavili su milijardu pomoći i ulaganja u Sudanu nakon puča, dodatno gurnuvši u krizu gospodarstvo koje se već borilo da “ostane na životu”.

Luka vrijedna 4 milijarde dolara, zajednički projekt DAL grupe i Abu Dhabi Ports, u vlasništvu holding tvrtke ADQ iz Abu Dhabija, mogla bi služiti za tranzit svih vrsta proizvoda i natjecati se s glavnom nacionalnom lukom zemlje, Port Sudanom, rekli su iz UAE. Smješten oko 200 km sjeverno od Port Sudana, nova luka bi sadržavala zonu slobodnu trgovinu i industrijsku zonu po uzoru na luku Jebel Ali pored Dubaija. Luka bi također trebala imali i malu međunarodnu zračnu luku. Projekt je u “naprednoj fazi”, sa završenim studijama i dizajnom.

Glasine o ulaganjima iz Zaljeva u Port Sudan i u poljoprivredne projekte drugdje u zemlji u prošlosti su izazivale protivljenje, a ponekad i prosvjede. Port Sudan je dugo bio opterećen infrastrukturnim izazovima i zatvoren je političkom blokadom na šest tjedana krajem prošle godine i time su izgubili poslovnu suradnju s velikim međunarodnim brodarima. Ugovor iz UAE također uključuje razvoj poljoprivrednog projekta u gradu Abu Hamad u sjevernom Sudanu, vrijedan 1.6 milijardi dolara, rekao je Abdellatif. Lucerna, pšenica, pamuk, sezam i drugi usjevi uzgajali bi se i prerađivali na 400 000 hektara zakupljene zemlje, rekao je. Bit će izgrađena i cesta koja povezuje poljoprivredni projekt s lukom.

Nakon što je vojska svrgnula Omara al-Bashira 2019. godine, UAE i Saudijska Arabija obećali su zajedno 3 milijarde dolara bespovratnih sredstava i pomoći u naturi Sudanu, za koju vojni i civilni čelnici kažu da nije isporučena u cijelosti. Dva izvora iz sudanske vlade na visokoj razini izjavila su za Reuters da su okrive novog sporazuma dogovorili sudanski čelnik general Abdel Fattah al-Burhan i predsjednik UAE Sheikh Mohamed bin Zayed tijekom nedavnog posjeta toj zaljevskoj državi. Iz Abu Dhabija su poručili: “UAE žele stabilan Sudan kako bi mogli raditi sve više i više ovih investicija, ali ne čekamo da sve bude savršeno”.

Komentari

komentar





You may also like