UAE presreli projektile Huti pokreta tijekom posjeta izraelskog predsjednika

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) kažu da su presreli i uništili balistički projektil ispaljen iz Jemena za vrijeme posjeta Isaaca Herzoga, što je prvi posjet izraelskog predsjednika toj zaljevskoj zemlji. Ministarstvo obrane UAE-a priopćilo je danas da su ostaci projektila pali na nenaseljeno područje. Nije navedeno je li projektil gađao glavni grad UAE Abu Dhabi ili Dubai, prenosi Al Jazeera.

Ministarstvo obrane Emirata objavilo je da je uništilo lansirno mjesto jednog od ispaljenog projektila. U roku od nekoliko sati, jemenska skupina Huti potvrdila je da je ispalila niz balističkih projektila na Abu Dhabi i da je poslala nekoliko dronova na Dubai, regionalno poslovno središte. “Sjedišta međunarodnih tvrtki u UAE bit će mete napada u narednom razdoblju”, rekao je u televizijskom obraćanju vojni glasnogovornik iranske skupine Yahya Saria, ponovivši prethodna upozorenja. “Gađali smo određene i važne ciljeve u Abu Dhabiju s brojnim balističkim projektilima, kao i osjetljive ciljeve u Dubaiju s brojnim bespilotnim letjelicama Samad-3”. Jemenske oružane snage potvrđuju da će “neprijateljska država UAE biti ugrožena sve dok prisutnost izraelskog neprijatelja ostane u Abu Dhabiju i Dubaiju, pokrećući agresiju na našu dragu zemlju”, rekao je glasnogovornik Saria.

Ujedinjeni Arapski Emirati dio su koalicije predvođene Saudijskom Arabijom koja se bori protiv Hutija u Jemenu, u sedmogodišnjem sukobu koji je prouzročio desetke tisuća mrtvih i raselio milijune u onom što Ujedinjeni narodi opisuju kao jednu od najgorih humanitarna kriza na svijetu.

Glasnogovornik vojske Huti rekao je kasno u nedjelju na Twitteru da će skupina za nekoliko sati otkriti detalje nove vojne operacije duboko unutar UAE. Više detalja nije dao. Huti su 17. siječnja pokrenuli napad na Abu Dhabi u kojem su poginule tri osobe. Kao odgovor,  ministarstvo obrane UAE-a priopćilo je da su borbeni zrakoplovi saudijske koalicije uništili lansere projektila koji su se nalazili u Jemenu.

Današnji napad uslijedio je za vrijeme dok je Herzog razgovarao o sigurnosti i bilateralnim odnosima s de facto vladarom UAE, šeikom Mohammedom bin Zayedom Al Nahyanom u Abu Dhabiju. On će nastaviti svoj posjet UAE unatoč napadu, priopćio je ured izraelskog predjsednika. SAD su prošlog tjedna upozorile na rizik od napada projektilima ili dronovima prilikom savjetovanja o putovanjima u UAE. “Dok izraelski predsjednik posjećuje UAE kako bi izgradio mostove i promicao stabilnost u cijeloj regiji, Huti nastavljaju s napadima koji prijete civilima”, rekao je glasnogovornik američkog Državnog tajništva Ned Price. Ujedinjeni Arapski Emirati, zajedno s Bahreinom, potpisali su sporazume o normalizaciji odnosa s Izraelom uz posredovanje SAD-a, nazvane “Abrahamov sporazum”, 2020. godine. Ujedinjeni Arapski Emirati su značajno smanjili svoju vojnu prisutnost u Jemenu od 2019. godine, ali i dalje nisu odustali od napada.

Komentirajući eskalaciju, James Farwell, viši suradnik na Bliskoistočnom institutu, rekao je za Al Jazeeru da je sukob u Jemenu dospio u “šah-pat” poziciju jer niti jedna strana nije uspjela vojno ni diplomatski prevladati. “Situacija postaje sve opasnija jer je oružje koje se koristi u napadima sve smrtonosnije”, rekao je Farwell. “Huti pokušavaju izvršiti pritisak na koaliciju Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata kako bi se kriza povoljno završila. Jedini način na koji će se ovaj sukob riješiti je ako Saudijska Arabija, Emirati i Huti sjednu zajedno i riješe stvari. Nema alternative jer niti jedna strana nije uspjela ostvariti prednost nad drugom”, dodao je.





Komentari

komentar

You may also like