Uber u problemu: investitori bježe, ne vjerujući prognozama o boljoj budućnosti!

Foto: preuzeto s portala 7dnevno

Kapitalizacija tvrtke Uber (koja svojom taxi uslugom djeluje i na području Hrvatske) spustila se na dno. Najnovija obećanja uprave te američke tvrtke kako će 2021.g. postati profitabilna mogla su uvjeriti samo dio analitičara. Jer dioničari su se počeli aktivno rješavati vrjednosnica Ubera, čiji je pad dosegnuo gotovo 10% – novi povijesni maksimum!

Od trenutka prodaje dionica na tržištu u svibnju ove godine, dionice Ubera izgubile su već oko 40%, tako da je investirati novac u tu tvrtku krajnje rizično, ukoliko uopće i ima smisla.

Uber nastavlja svakojako trošiti novce investitora. Novci odlaze na razvoj novih servisa, poput dostave hrane. U investicijskim krugovima takve tvrtke nazivaju – „jednorog“. To je posao koji je za korisnike (potrošače) udobno tehnološki upakiran, ali ne donosi profit samoj kompaniji. Njih karakterizira eksplozivni rast prihoda. Međutim imaju i svoju osobnost: čim više prihoda imaju, tim više i gube novce. To se događa iz razloga što dodatni prihod ima negativnu sveukupnu maržu.

Utržak Ubera u 2018. g. porastao je za 42%. Neovisno o tome tvrtka je od 2014. g. nakupila kolosalne operativne gubitke, veće od 12 milijardi dolara.

Proučivši nova izvješća, investitori, sudeći po svemu, nisu uvidjeli na koji način Uber želi početi zarađivati u 2021. godini. Kako navodi Gene Munster iz Loup Ventures: “Tržište ne vjeruje u profitabilnost, kao u slučaju s konkurencijom iz Lyft-a“.




Najzanimljivije je kako, neovisno o velikom padu dionica Ubera od trenutka njihovog trženja, mnogi analitičari nastavljaju preporučivati kupnju Uberovih vrijednosnih papira. Međutim, investitori su se već odavno vratili u stvarnost i naučili iz svojih grešaka, jer upravo oni i riskiraju ulaganjem svoga novca. A pitanje je samo kada će se i analitičari vratiti u tu istu stvarnost s obzirom da oni ne riskiraju ništa.

Komentari

komentar





You may also like