Ubijen vođa kosovskih Srba: srpski predsjednik Vučić se obraća javnosti

Jedan od vođa kosovskih Srba i čelnik građanske inicijative „Sloboda, demokracija, pravda“ Oliver Ivanović, ubijen je u utorak, 16. siječnja, u Kosovskoj Mitrovici. Ubijen je hitcima iz vatrenog oružja pred ulazom u zgradu u kojoj je smješten ured njegove stranke, objavila je srpska televizija RTS. U 9:30 sati iz bolnice u Kosovskoj Mitrovici potvrđena je njegova smrt.

Zamjenik zapovjednika kosovske policije Bisim Hoti izjavio je kako su na mjesto događaja poslani policijski službenici i da su Ivanovića „suglasno prvim informacijama ustrijelili pred vratima ureda“.

Oliver Ivanović jedan je od vođa kosovskih Srba i bivši zamijenik ministra za Kosovo i Metohiju u srpskoj vladi od 2008.-2012.g. Politikom se počeo baviti nakon što je u ratu bio aktivni zaštitnik mosta (inače je bivši sportaš i karatist) koji povezuje sjeverni (većinski srpski) i južni (većinski albanski) dio Kosovske Mitrovice. Te ratne 1999. g., kada je u Kosovskoj Mitrovici osnovano Srpsko Nacionalno vijeće (svojevrsna vlada kosovskih Srba), Ivanović je postavljen za njegovog čelnika, na kojoj dužnosti je bio do 2001.g., kada je smijenjen. U siječnju 2014.g. bio je, zajedno s još četvoricom kosovskih Srba, uhićen pod optužbom za ratne zločine nad kosovskim Albancima tijekom rata na Kosovu 1999.-2000. godine. Nakon dvije godine sud ga je proglasio krivim i osudio na 9 godina zatvora. Međutim, u veljači 2017.g. žalbeni sud u Prištini odbacio je presudu i zakazao novo suđenje.

U listopadu 2017.g. Ivanović se kandidirao za gradonačelnika tzv. Sjeverne Kosovske Mitrovice ali je izgubio. Sa svoja dva stranačka istomišljenika ušao je u gradsku skupštinu kao oporba „Srpskoj listi“, iza koje je stajao službeni Beograd.

Reakcije iz Srbije

Direktor ureda za Kosovo i Metohiju srpske vlade Marko Đurić, ubojstvo je proglasio kriminalnim činom koji ima za cilj izazvati kaos na sjeveru Kosova i gurnuti čitav narod u sukob.





„Tko god stajao iza ubojstva – albanski ili srpski kriminalci, moraju zbog toga odgovarati“, izjavio je Đurić i dodao, kako je delegacija iz Beograda otkazala sudjelovanje na novom sastanku s kosovskim vlastima, koji se trebao održati u iduća tri dana u Bruxellessu.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić je glede ovog događaja sazvao sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, a u 13 sati obratit će se priopćenjem srpskoj javnosti. Ministar za Kosovo Dalibor Jeftić izjavio je kako je stanje u srpskim općinama na sjeveru Kosova „mirno, ali napeto“. Mirovni kontingent KFOR-a i policija pojačali su ulične ophodnje i mjere sigurnosti u Kosovskoj Mitrovici.

Zanimljive su bile Ivanovićeve riječi posljednjih godina o srpsko-albanskim odnosima, u kojima je on govorio, kako tradicija, povijest i zbilja dijele Albance i Srbe na Kosovu, ali da „mi imamo puno zajedničkog, slična razmišljanja, navike“, zbog čega je on „uvjeren da je mržnja nama donešena izvana“ i „da smo mi dio nekakvih planova velikih sila… i predstavljamo monetu za raskusurivanje“.





Bilo kako bilo, današnje ubojstvo Ivanovića u svakom je slučaju politički motivirano (ne vjerujemo kako je ovdje riječ o nekakvom mafijaškom obračunu): bilo da se radi o osveti onih Albanaca koji su stradali u zločinima počinjenim u vrijeme srpsko-albanskog rata na Kosovu i koji su nezadovoljni poništavanjem sudske presude o Ivanovićevoj krivnji, bilo onih snaga s obiju strana, koje se protive međusobnom nastavku dijaloga  i tvrdo ustrajavaju na svojim stavovima o budućnosti Kosova, u kojoj ne vide mjesta za mirni suživot i dijalog.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like