Ubojice iz Saudijske Arabije pokupili drogu u Kairu za ubojstvo novinara Khashoggija

U ekskluzivnoj objavi Yahoo News-a otkriveno je nekoliko novih pojedinosti u vezi jezivog ubojstva Jamala Khashoggija. Khashoggija je ubio tim iz Saudijske Arabije koji je stigao u saudijsko veleposlanstvo u Istanbulu gdje je bio i ciljani novinar. Khashoggi je bio glasni kritičar saudijske kraljevske obitelji i princa Mohammed bin Salmana. Saudijska Arabija i njen vrh su bliski saveznici SAD-u.

Khashoggi je znao da ne smije ući u Saudijsku Arabiju, ali je mislio da je siguran u ambasadi u Turskoj. Tamo ga je dočekao tim ubojica, a prije ubojstva je mučen na nečovječan način, što dokazuju i zvučne snimke koje je ustupila Turska.

U istraživačkom članku kojeg potpisuje Michael Isikoff za Yahoo News, otkriveno je da je tim ubojica iz Rijada letio avionom Gulfstreama i da su prvo sletjeli u Kairo u sitne jutarnje sate. Razlog je bilo preuzimanje narkotika koji su u većoj dozi ubili novinara Washington Posta, a u manjoj omogućili da psihički oslabi prilikom ispitivanja i mučenja. Nije navedeno o kojoj supstanci je riječ.

Ova novost otkriva dvije bitne činjenice. Prva je da su ubojice imale pomoć ili Egipta ili nekoga iz Egipta. Slučajno ili ne, saudijska kraljevska obitelj obilno surađuje s Egiptom i financira ga. Druga činjenica baca novo svijetlo na tvrdnju saudijskog princa kako ubojstvo novinara nije naređeno u Rijadu niti je unaprijed planirano. Ukoliko je “poslanike” iz Rijada netko dočekao na aerodromu u gluho doba noći s točno određenom drogom, tada je napad itekako planiran.

Ubojstvo su u 2018. osudili iz EU i Turske. Američka CIA je zaključila da je saudijski princ naredio ubojstvo, ali Trump je tada takav zaključak odbacio.

Komentari

komentar





You may also like