Udar na Trumpa? Kongres izglasao smanjenje carina za stotine kineskih proizvoda

U jeku zaoštravanja američko-kineskih trgovinskih odnosa i Trumpovih prošlotjednih prijetnji uvođenjem još snažnijih protukineskih carina u iznosu i do 500 milijardi dolara, američki Kongres je u četvrtak, jednoglasno i bez rasprave, odobrio prijedlog zakona o smanjenju trgovinskih barijera (carina) na uvoz stotina vrsta roba proizvedenih u Kini.

Tim se zakonom smanjuju ili ukidaju carine na informacijsku tehniku, kemijske proizvode i oko 1660 drugih roba, proizvedenih izvan SAD-a. Međutim, gotovo polovica tih roba proizvodi se u Kini, pokazala je analiza vladinih dokumenata koju je objavio Reuters.

Bijela kuća nije se službeno oglasila o ovom prijedlogu zakona, kojeg su jednoglasno izglasala oba doma Kongresa. Prije nego što ga i službeno dostave Trumpu na potpis, Kongres još mora iz zakona ukloniti neznatna razmimoilaženja.

Pristalice ovog zakonskog prijedloga izjavili su kako on osigurava poticaj gospodarstvu, usvajajući carine koje štite sektore koji više ne postoje u SAD-u. Nacionalna udruga američkih proizvođača izjavila je, kako usvojene carine koštaju američke tvrtke milijun dolara dnevno.

Među onima koji će polučiti benefite zbog usvajanja ovog zakona su tvrtke koje su prenijele svoju proizvodnju izvan teritorija SAD-a. Međutim, pojedini domaći proizvođači se žale, kako će ovaj zakon biti vrlo loš za njihov biznis, jer će olakšati njihovim konkurentima uvoz jeftinih stranih proizvoda.

Podsjećamo: u lipnju su SAD aktivirale carine na kineske proizvode u visini od 34 milijarde dolara, a Peking je odmah odgovorio identičnim mjerama na robe koje Kina uvozi iz SAD-a.





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like