Udarac iz Kine na kriptovalute

Nakon što je utjecajni Elon Musk objavio da njegova tvrtka Tesla neće više primati plaćanja u Bitcoinu zbog štete za okoliš, stigla je mnogo lošija vijest za kriptovalute i vlasnike istih.

Najveće financijske institucije Kine udružile su se u zajedničkoj objavi i odluci protiv kriptovaluta, a odluku je podržala i Centralna banka Kine, piše Forbes. Trgovanje kriptovalutama podložno je špekulacijama i manipulacija, a same kriptovalute pokrića u stvarnoj vrijednosti, zaključak je zajedničke objave.

Ono što je puno ozbiljniji udarac ovih digitalnim valutama je odluka o zabrana financijskim institucijama da ponude kriptovalute kao legitiman oblik trgovanja, plaćanja ili kupovanja. U suprotnom im slijedi kazneni progon, piše u objavi. Privatni korisnici, barem za sad, smiju posjedovati i trgovati kriptovalutama.

Samo dan nakon ove objave, kineska sjeverna regija zvana Unutarnja Mongolija pozvala je građane da prijavljuju “tvornice” u kojima se Bitcoin “rudari”. Naime, ono što omogućuje transakcije Bitcoina je rješavanje računalnih zagonetki (tzv. “rudarenje”) kako bi se brisao trag novca, a valuta ostala decentralizirana. Takva računanja sve su kompliciranija i danas to većinom rade “tvornice” od nekoliko desetaka ili stotina jakih računala. Taj proces troši puno električne energije, a zbog niže cijene električne energije i zbog dostupnosti tehnologije, 70% “rudarenja” najpoznatije kriptovalute se odvija upravo u Kini.

Nakon objave Elona Muska i kineske odluke, vrijednost Bitcoina i drugih najvećih kriptovaluta (Dogecoin, Ether), prilično je pala. U jednom trenutku jučer je Bitcoin bio 40% manje vrijedan nego 14.4. kada je iznosio skoro 64 000 $.

 





Komentari

komentar

You may also like