Udarna flota UK ulazi u Južno kinesko more; Kina upozorava

Ujedinjeno Kraljevstvo odlučilo je poslati jaku poruku o svojoj ulozi u svjetskoj pomorskoj “areni”. Poslali su “perjanicu” Kraljevske mornarice, nosač HMS Queen Elizabeth, zajedno s ostatkom udarne flotile.

Udarna flotila britanske mornarice zaputila se u svibnju ove godine na prvu veću operaciju, zvanu CSG21, u kojoj će obići 37 000 km i četrdeset država. U flotili su, osim spomenutog nosača, razarač tipa 45 (poznati HMS Defender), fregate tipa 23 (HMS Kent and HMS Richmond) i nuklearna podmornica klase Astute. Za opremu i zalihe se brinu RFA Fort Victoria i RFA Tidespring. Uz britanske brodove, plove i američki razarač USS The Sullivans i nizozemska fregata HNLMS Evertsen. Uz plovila putuje i niz borbenih aviona i helikoptera od strane UK, ali i SAD-a. Riječ je uglavnom o F-35B  i F-35B Lightning II borbenim avionima. Na put je krenuo i drugi razarač tipa 45, HMS Diamond, ali se teško pokvario i usidren je u Siciliji na popravku.

Nakon posjete Indiji i zajedničkih vojnih vježbi sa Singapurom, udarna flota se otisnula na najriskantniji dio puta. Proći će kroz sporno Južno kinesko more. Dok iz Londona tvrde da je riječ o tranzitu međunarodnim vodama i da će vježbati “slobodnu plovidbe” kako je definirana u UN-ovoj konvenciji o pomorskom pravu. Za Peking je ovdje riječ o provokaciji, prenosi BBC.

Kina gotovo cijelu površinu ovog mora doživljava svojom. Naglo gradi sletne piste, luke i vojne baze na nizu otočića, a gradi i umjetne otoke. Oko svakog takvog otoka tvrdi da je riječ o kineskim teritorijalnim vodama (12 nautičkih milja od obale). Kina je i osporila odluku Haškog suda iz 2016. koja tvrdi da velik dio toga što Kina u ovom moru proglašava svojim teritorijem, to zapravo nije. Većina zapadnog svijeta doživljava granice koje je odredio haški sud kao zakonite. Britanski ministar obrane Ben Wallace nije odgovorio na pitanje hoće li poštivati teritorijalne vode koje Kina određuje.

Dio brodova već je ušao u Južno Kinesko more, a tijekom vikenda će i britanski nosač proći spornim područjem.

Iz Pekinga su odgovorili na više načina. Kao prvo, održavaju dvije pomorske vojne vježbe baš sada i baš u tom području. Kao drugo, kineski medij blizak partiji nije štedio na upozorenjima. Global Times tvrdi da je riječ o “pokazivanju pomorskih mišića” ta da UK i “dalje živi u kolonijalnom dobu”, ali za takvo ponašanje više nema pokrića u realnosti.
Song Zhongping, kineski vojni stručnjak, tvrdi da je “evidentna propast” Kraljevske mornarice jer su 5 razarača tipa 45 nedostupna, pa samo jedan njih plovi uz nosač aviona.

Glasnogovornik kineskog ministarstva obrane Wu Qian tvrdi da je riječ o pokušaju destabilizacije regije, a ka destabilizaciji vodi i nedavni dogovor o vojnoj suradnji UK i Japana. Tvrdi da će Kina poduzeti “sve potrebne protumjere”, prenosi LBC.

Kineska mornarica može iskoristiti prisutnost udrane flote UK u Južnom kineskom moru kao “priliku da vježba i uči o modernim UK borodvima iz bliza”, piše kineski Global Times blizak vrhu Kine.

Komentari

komentar

You may also like