Udarna UK flota kreće prema Južnom kineskom moru

Tajnik obrane UK, Ben Wallace najavio je da idućeg mjeseca “perjanice” britanske flote plove za Indiju, Japan, Južnu Koreju i Singapur. Osim glavnog broda nosača aviona HMS Queen Elizabeth na kojemu će biti 8 aviona i 14 helikoptera, uz njega plove još 6 brodova, podmornica s Tomahawk projektilima. Na brod će biti ukrcana i postrojba “kraljevskih” marinaca (“Royal Marines”).

Wallace je za AP izjavio kako je bitno da Britanija održava “aktivnu ulogu u formiranju međunarodnih odnosa”. Nadalje, plovidba ovim morima nema namjeru biti provokativna, kazao je. Prilikom plovidbe Južnim kineskim morem “biti ćemo samopouzdani, ali ne i agresivni”, izjavio je tajnik obrane.

Sama misija trajat će 6 mjeseci i obići 40 država. Prošlog mjeseca Boris Johnson je izjavio da je Indo-Pacifik u sjedištu britanskog strateškog fokusa. Zanimljivo je da će britansko “pokazivanje mišića” ipak ići rutom koja je manje rizična. Ujedinjeno Kraljevstvo neće poslati svoj brod vrijedan 3 milijarde $ kroz politički nemirne vode Tajvanskog tjesnaca, nego će ići putem istočno od Tajvana.

Komentari

komentar

You may also like