Udio dolara u robnoj razmjeni Kine i Rusije pao na svega 46%

Japanska medijska tvrtka Nikkei Asian Review navodi kako su Kina i Rusija u međusobnoj robnoj razmjeni smanjile korištenje američkog dolara, što ih približava „financijskom savezništvu“.

U prvom tromjesečju 2020. g. u dolarima je ostvareno svega 46% međusobnih poslova, za uspredbu s 2015.g. kada se u dolarima odvijalo čak 90% poslovnih transakcija između dvaju (euro)azijskih divova.

„Zašto je to važno: Rusija i Kina kao američki geopolitički neprijatelji zainteresirane su za smanjenje dominiranja dolara na svjetskim tržištima“, komentiraju analitičari američkog Stratfora. Međutim obavljanje međusobne trgovine bilo u njihovim nacionalnim valutama, bilo u valutama trećih zemalja je jako mali korak u tom smjeru s obzirom da se više od 93% svjetske trgovine trenutačno obavlja u dolarima ili eurima“. Zato Stratforovi analitičari smatraju kako je smanjenje korištenja dolara u svojim poslovima za Moskvu i Peking prije svega važno s gledišta želje za izbjegavanje novih američkih sankcija.

Prema navodima japanskog medija, bilateralna robna razmjena između Kine i Rusije u 2019.g. iznosila je oko 109 milijardi dolara, dok je svjetska trgovinska razmjena iznosila oko 19 trilijuna dolara.

Podsjećamo: Kina je za Rusiju postala glavni trgovinski partner, potisnuvši s te pozicije nekada neprikosnovenu Njemačku, čija je robna razmjena s Rusijom nakon uvedenih Zapadnih proturuskih sankcija od 2014. g. pala ispod 40 milijardi dolara godišnje. Strateški karakter rusko-kineskih odnosa primjetan je u energetici, pa je tako u prosincu prošle godine u rad pušten i najveći svjetski plinovod „Sila Sibira“ s ruskim plinom namjenjenim za kinesko tržište, a kineske energetske tvrtke sudjeluju i u ruskim arktičkim energetskim projektima vezanim uz proizvodnju ukapljenog (LNG) plina.

Komentari

komentar
You may also like