Udruženje Europskog Biznisa (AEB) oštro protiv novih američkih sankcija

Nakon jučerašnjeg Trumpovog potpisivanja zakona o uvođenju novih proturuskih sankcija od strane SAD-a, u četvrtak, 2. kolovoza, priopćenjem se oglasila Udruženje europskog biznisa (Association of European Businesses, AEB), koje, između ostalog, objedinjuje više od 500 europskih tvrtki koje posluju u Rusiji. U svom priopćenju AEB navodi slijedeće:

„Udruženje europskog biznisa izražava svoje nesuglasje glede gospodarskih sankcija sa strane SAD-a. U udruzi su uvjereni kako je upravo biznis jedna od najvažnijih karika koje povezuju države i ljude, i načela slobodne trgovine ne smiju biti narušena ovakvim ograničenjima.

Udruga poziva šefove država i vlada EU, SAD-a i Rusije na razradu novog smjera odnosa, koji bi omogućio odijeliti biznis od politike, i pronalaženje zajedničkog, međusobno primjenjivog riješenja u duhu mira i suglasja. AEB objedinjuje više od 500 tvrtki iz EU i Europskog udruženja za slobodnu trgovinu (AECT) i glavni je predstavnik interesa inozemnih investitora kako u Rusiji, tako i u Euroazijskoj ekonomskoj zajednici.“

Ostaje za vidjeti kako će na novonastalo stanje odgovoriti političke strukture Europske unije. Postavlja se pitanje ima li EU uopće snage i mogućnosti za iznalaženje zajedničkog odgovora SAD-u. U to je teško vjerovati s obzirom na aktualne političke procese koji se u njoj odvijaju: od britanskog Brexita, do sve snažnijeg nesuglasja Bruxellessa (posebice Njemačke) s pojedinim zemljama članicama Unije iz tzv. nove Europe, prije svih Poljske i Mađarske. Ukoliko se tzv. germanski blok i njemu privržene zemlje i odluče na samostalan odgovor Washingtonu u smislu zaštite interesa vlastitih tvrtki i korporacija, to će bi bio samo još jedan dodatni pokazatelj koji bi išao u prilog teoretičarima raspada Europske unije po gospodarskoj i po političkoj liniji (od one blaže varijante – reformiranja EU „s više brzina“, do svojevrsne „konfederalizacije“ EU kroz formalno osnivanje zajednice država unutar organizacije Međumorje, što upravo forsira Washington, igrajući na kartu nejedinstva i decentralizacije  EU u svrhu osiguranja vlastite gospodarske i političke dominacije. Sve u svemu čekaju nas neizvjesna vremena.

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like