Ugledni povjesničar: SAD ne može samostalno suzbiti Kinu

Ugledni norveški povjesničar Odd Arne Westad, stručnjak za hladni rat i povijest istočne Azije, objavio je za Foreign Affairs članak u kojemu argumentira da SAD ne može samostalno ograničiti utjecaj Kine.

Westad, autor utjecajnih knjiga Globalni hladni rat : Velike sile i Treći svijet, Neumorno carstvo: Kina i ostatak svijeta od 1750. i drugih, osvrće se prvotno na State Departmentov plan suzbijanja Kine, o kojemu je pisao portal Geopolitika News.

“Izvještaj Trumpove administracije ispravno vidi Kinu kao najveći izazov za SAD od kraja Hladnog rata, pokazujući kako je Peking postao autoritarniji kod kuće i agresivniji u inozemstvu. (…) Međutim, izvještaj je ograničen ideološkim i političkim ograničenjima. S obzirom da je riječ o dokumentu Trumpove administracije on mora izraziti Trumpovu nenaklonjenost međunarodnim organizacijama, iako su one ključne za suočavanje s Kinom”, piše Westad, profesor na Sveučilištu Yale

“Najveća slabost izvještaja Trumpove administracije je nemogućnost da raskine s onime s onime što je do sada ograničavalo američku politiku prema Kini – s pokušajem primjene dvadesetostoljetnih lijekova za probleme 21. stoljeća”, navodi Westad.

Westad potom opisuje ciljeve kineskog vodstva:
Prvi i najvažniji (cilj, op.a) je nastaviti kineski ekonomski uspon kako bi zemlja postala snažnija iznutra i kako bi vladavina Kineske komunističke partije – koja je uvelike već utemeljena na ekonomskom uspjehu – ostala učvršćena. Drugi je cilj Kina kao predominantna sila u većini Azije, uključujući zapadni Pacifik, Središnju Aziju, istočnu Rusiju, himalajsko područje i Indijski ocean. Njene politike drugdje, do sada, većinom su reaktivne i oportunističke, ali unutar krucijalne zone – krucijalne ne samo za Kinu već za ostatak svijeta – Kina se približila sve više i više zadobivanju sumpremacije koju tako očajnički želi. Tom je procesu pomogla slabost Rusije, dugotrajna uspavanost japana i svojeglavost američke vanjske politike. Međutim, nije riječ samo o tim faktorima, Kinesko ponašanje uglavnom pokreću unutarnji faktori. Okriviti američke pogreške za kineski ekspanzionizam, što se radi u izvještaju State Departmenta, nije samo sebično, već i analitički opasno.

Westad piše da bi uspješna američka strategija trebala “iskoristiti kontradikcije” dvaju glavnih kineskih ciljeva, između održanja ekonomskog rasta i ekspanzionističke vanjske politike.

“SAD bi trebao učiniti više kako bi prisilio Kinu da odabere između ta dva cilja. Bidenova bi administracija trebala otići dalje od onoga što su Obamina i Trumpova administracija radile u asistiranju azijskih zemalja koje se žele oduprijeti kineskom pritisku. Trebala bi (Bidenova administracija, op.a) povećati američke vojne kapacitete u indo-pacifičkoj regiji i razviti politike u području trgovine, investicija i tehnologije koje nagrađuju kinesko poštivanje bilateralnih i multilateralnih ugovora, a kažnjavaju kršenja”, piše Westad.

Westad tvrdi da se to ne može postići bez “široke suradnje” sa saveznicima. Norveški povjesničar piše da je ekonomija SAD-a, za vrijeme Hladnog rata, iznosila skoro 50 posto svjetskog BDP-a, a SAD je svejedno trebao saveznike. Sada, kada na američku ekonomiju otpada gotovo dvostruko manji udio svjetskog gospodarstva, saveznici su još potrebniji.

Westad sugerira da je potrebna i blaža politika prema Rusiji: “Nesumnjivo bi bilo u američkom interesu tražiti druge prilike za suradnju, pokut pokušaja pridobivanja Rusije za širu suradnju sa Zapadom, ali bez suzdržavanja u kritiziranju međunarodnog ponašanja Moskve”.

Naposljetku, Westad zaključuje da se SAD može “efikasno natjecati” s Kinom samo uz “fundamentalne reforme” na unutarnjem planu – bolje javno zdravstvo, infarstrukturu, bolje plaćene poslove za “obične ljude” i dostupno obrazovanje.

Kako bi se to postiglo SAD treba “jaku, kompetentnu i sposobnu vladu, temeljenu barem na ograničenom političkom konsenzusu o tome kakva zemlja SAD želi biti. Bez takve obnove kod kuće, svaki pokušaj natjecanja u inozemstvu bit će uzaludan”, zaključuje Westad.
Komentari

komentar

You may also like