Ugledni znanstveni časopis objavio rezultate testiranja ruskog cjepiva „Sputnik-V“

Ugledni međunarodni znanstveni časopis The Lancet objavio je danas rezultate dviju faza kliničkog testiranja ruskog cjepiva protiv koronavirusa Covid-19, pod nazivom „Sputnik-V“ – izvjestio je maloprije Ruski fond za direktne investicije. Objavu The Lanceta možete pogledati na ovoj poveznici.

Kako se navodi u spomenutom Fondu, ovaj znanstveni članak predstavlja početak ciklusa objava, posvećenih tom medicinskom preparatu.

„U rujnu će za objavu biti dostavljena potpuna testiranja cjepiva na životinjama – primatima, …, miševima, … – na kojima je cjepivo pokazalo 100%-tnu zaštitnu učinkovitost (radi se o rezultatima dobivenim prije kliničkog testiranja).

U priopćenju je naglašeno kako je „Sputnik-V“ stvorio čvrsti… stanični      imunitetni odgovor u 100% sudionika kliničkih testiranja i nije izazvao „ozbiljne neželjene nus-pojave ni po jednom od kriterija, dok kod drugih cjepiva razina ozbiljnih nuspojava varira između 1% i 25%.

Također je navedeno kako razina antitijela kod dragovoljaca, cijepljenih Sputnikom-V, za 1,4 – 1,5 puta nadvisuje razinu antitijela ljudi koji su preboljeli Covid-19. Za usporedbu – kod britanske farmaceutske tvrtke AstraZeneca razina antitijela kod cijepljenih dragovoljaca pokazala je približno slične vrijednosti kao kod osoba koje su preboljele Covid-19, rečeno je danas u u izjavi za medije spomenutog ruskog Fonda.

I za kraj: sinoć je ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov, u sklopu video-konferencije ministara vanjskih poslova G20 izjavio kako su „ruski stručnjaci u kratkom roku uspjeli proizvesti učinkovito i bezopasno cjepivo protiv koronavirusa, koje uskoro stiže na tržište“. Za nj veliki interes pokazuju ruski partneri u inozemstvu, kazao je Lavrov, „između ostalog i države članice G20“. Pritom je naglasio rusku „otvorenost za suradnju u tom smjeru“.
Očito je kako Rusija nastavlja „ofanzivu“ po pitanju plasiranja svoga cjepiva na svjetsko tržište, čime, nedvojbeno, potiče i ostale svjetske proizvođače na bržu reakciju u pronalasku svojih farmaceutskih preparata za zaustavljanje pandemije Covid-19.

 

 

Komentari

komentar

You may also like