Ugljen, kao ključni energent: top 10 najvećih proizvođača na svijetu

Ugljen je jedan od najvažnijih energenata svijeta. Zapravo je ključni energent u proizvodnji ukupne svjetske energije. Na njega se odnosi 40% ukupne svjetske proizvodnje električne energije. Time je upravo ugljen glavni izvor struje bez koje je život čovječanstva nezamisliv.

Dominacija ugljena na svjetskoj energetskoj sceni temelji se na njegovim golemim zalihama, dostupnih diljem svijeta. Te se rezerve procjenjuju na 869 milijardi tona i pri sadašnjoj razini eksploatacije trebale bi biti dostatne za idućih 115 godina. Jedne od najvećih zaliha tog energenta nalaze se u Aziji i Južnoj Africi.

Neovisno o tome, što se posljednjih godina sve češće govori o obnovljivim izvorima energije, a iskorištavanje ugljena povezuje s promjenom klime, upravo se na ugljen odnosi najveći porast uporabe u proizvodnji energije.

Gotovo 90% ukupnog svjetskog ugljena proizvodi se u deset zemalja, a mi vam donosimo njihov pregled:

1. Kina:





Kina je već gotovo 30 godina najveći svjetski proizvođač ugljena i zauzima 47%  ukupne svjetske proizvodnje. U 2013. g. ta je zemlja proizvela 3,7 milijardi tona ugljena. Pri tom treba reći kako je Kina i najveći korisnik tog energenta. Osim toga, njezine zalihe ugljena procjenjuju se na 114,5 milijardi tona, što je stavlja na treće mjesto u svijetu po tom parametru.

2. SAD

Proizvodnja ugljena u SAD-u, porema podacima 2012.-2013.g. iznosila je 922 milijuna tona, ili oko 13% ukupne svjetske proizvodnje. Time je ona drugi svjetski proizvođač ugljena, a također i njegov drugi po količini korisnik na svijetu. Potrebe ugljena u SAD-u čine oko 11% ukupnih svjetskih potreba. Gotovo 37% električne energije u SAD-u dobiva se iz termoelektrana na ugljen. Zalihe američkog ugljena procjenjuju se na 237 milijardi tona. Zato i ne čudi energetska strategija američkog predsjednika Donalda Trumpa koja ugljen smatra jednim od ključnih strateških energenata i zbog čega je on povukao SAD iz Pariškog klimatskog sporazuma nedugo nakon što je došao na vlast.





3. Indija

Proizvodnja ugljena u Indiji doseže 605 milijuna tona, čime je ta zemlja na trećem mjestu najvećih svjetskih proizvođača tog energenta. Osim toga Indija je treća zemlja na svijetu i po uporabi ugljena.

Međutim, Indija je i jedna od triju najvećih uvoznica tog energenta – 160 milijuna tona godišnje, a ispred nje samo su Kina i Japan. Čak 68% električne energije u Indiji se dobiva iz termoelektrana na ugljen.

U top-10 najvećih svjetskih proizvođača ugljena spadaju još i redom: Australija, Indonezija, Rusija, JAR, Kazahstan, Kolumbija i Ukrajina.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like