Uhićen bivši iranski predsjednik Ahmadinedžad

U Iranu je uhićen bivši iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad, priopćilo je medij Al-Quds Al-Arabi, pozivajući se na izvore u Teheranu. Bivši predsjednik Irana optužen je za „poticanje na nerede“ i potporu prosvjeda protiv iranske vlade.

U četvrtak, 4. siječnja, Ahamdinedžad je govorio na skupu u gradu Busheru, obrušivši se kritički na predsjednika Hassana Rouhanija i njegovu vladu, optuživši ih za udaljavanje od problema naroda, „loše upravljanje“ i prisvajanje „monopola na javno bogatstvo“. Vlada je takve izjave ocijenila kao „poticanje na nered“.

Spomenuti medij je priopćio, kako je uhićenje iranskog političara provedeno uz dozvolu vrhovnog vođe Islamske Republike, ajatolaha Alija Hameneia.

Podsjećamo: Mahmud Ahmadinedžad je radikalni konzervativac, koji je obnašao dužnost predsjednika Irana u dva uzastopna mandata, od 2005.-2013.g. Nakon njegove druge izborne pobjede 2009.g,, u Iranu su izbili masovni prosvjedi. U vrijeme predsjednikovanja bio je poznat po snažnim protuizraelskim stavovima i zamahu u razvoju iranskog nuklearnog programa, zbog čega je Izrael često prijetio unilateralnom zračnom akcijom na iranske strateške nuklearne objekte. Naravno, imajući sve to u vidu, može se postaviti logično pitanje: zašto onda Izraelu i SAD-u smeta sadašnja reformistička umjerena vlada predsjednika Rouhanija, koji je na izborima smjenio Ahmadinedžada i vodi politiku iranskog otvaranja prema svijetu? Naravno, odgovor na to pitanje čiste je geopolitičke prirode, a sigurno se ne radi o brizi za standard Iranaca ili njihova ljudska prava.

S obzirom na jučerašnje izjave direktora CIA-e Mikea Pompea, o očekivanom nastavku iranskih prosvjeda (o čemu smo danas opširnije izvjestili), moguće je kako će uhićenje Ahmadinedžada, iskusnog političara koji još uvjek ima priličan broj pobornika među iranskim stanovništvom, nije isključeno da ovaj čin vlade potakne građane na nove prosvijede. Međutim, treba reći kako je vlada u Teheranu spremna za takav scenarij, a prije dva dana i zapovjedništvo iranske vojske otvoreno je kazalo kako će svim sredstvima spriječiti eventualne buduće nerede i pokušaje za nasilno rušenje iranske vlade.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like