Uhićen bivši pakistanski premijer Imran Khan

Pakistanske snage sigurnosti uhitile su danas bivšeg premijera Imrana Khana dok je bio na saslušanju na Visokom sudu u Islamabadu. Medijska kuća Geo TV tvrdi da je Khan uhićen zbog navodne umiješanosti u slučaj korupcije.

Reuters ocjenjuje da se radi o dramatičnom potezu koji bi mogao izazvati nemire u zemlji koja posjeduje nuklearno oružje. Prema snimci koju je objavila Khanova stranka Tehreek-e-Insaf (PTI) veći broj pripadnika policije u opremi za suzbijanje nereda uhitilo je Khana i žurno ga odvezlo u policijskom kombiju.

Khan tvrdi da je protiv njega pokrenut politički proces i da sadašnja vlada premijera Shehbaza Shafira surađuje sa “stranim silama” kako bi ga se uklonilo iz nove predizborne utrke u izborima koji su najavljeni za studeni. Policija je već pokušala uhiti Khana ranije ove godine, ali tisuće njegovih pristaša je dva dana branilo njegovu vilu koja je bila, de facto, pod opsadom. Khan se kasnije predao uz obećanje da će dolaziti na suđenja, ali uz jamstvo da neće biti uhićen. No, to se upravo danas dogodilo.

Fawad Chaudhry, suradnik bivšeg premijera, rekao je da su sigurnosne snage “napale” prostorije suda. Slučaj korupcije jedan je od preko 100 slučaja zabilježenih protiv Khana od kada je svrgnut s vlasti glasanjem o nepovjerenju vladi u parlamentu u travnju prošle godine. Njegov mandat je trajao četiri godine. U većini postupaka, Khanu, ako bude osuđen, prijeti zabrana obnašanja javne dužnosti.

To bi bila velika prepreka za nekadašnjeg kapetana reprezentacije kriketa, sporta koji je iznimno popularan u Pakistanu, koji se okrenuo politici.

Komentari

komentar





You may also like