Uhićena bivša južnokorejska predsjednica pod optužbom za zlouporabu ovlasti

Bivša južnokorejska predsjednica Park Geun-hye uhićena je u petak, 30. ožujka, po nalogu suda u Seulu (The Seoul Central District Court), zbog umješanosti u korupcijski skandal – konkretno, zbog zlouporabe ovlasti i predaju povjerljivih podataka trećoj osobi – svojoj osobnoj prijateljici Choi Soon-sil.

Korupcijski skandal potresao je Južnu Koreju u listopadu 2016. godine, kada su se u medijima pojavile informacije o tome, da su velike južnokorejske korporacije, između njih i Samsung, osigurale potporu vlade u zamjenu za uplate visokih novčanih iznosa u fond kojeg je osnovala Choi Soon-sil. Ona nije obnašala nikakve državne dužnosti ali se miješala u poslove predsjedničke administracije i osigurala korist, iskorištavajući svoje visokopozicionirane veze.

Osim bivše predsjednice države, optužnicama je obuhvaćeno još 30 osoba, uključno i šefakorporacije Samsung Lee Jae-yong, koji je uhićen zbog uplate od čak 40-ak milijuna dolara u fond predsjedničine prijateljice Choi Soon-sil, koja je također uhićena.

Podsjećamo, južnokorejska predsjednica je 10. ožujka odlukom Ustavnog suda bila smjenjena s dužnosti, a Sud je time po prvi put u povijesti zemlje potvrdio impeachment izglasan 9. prosinca prošle godine. Ta je istog dana izazvala velike prosvjede i sukobe pobornika i protivnika bivše predsjednice, što možete pogledati na priloženom videu.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like