grčka greece police policija

Uhićena dvojica zbog planiranja masovnih terorističkih napada u Ateni

Dvojica muškaraca optuženih za planiranje ekstremističkog napada na židovski restoran u središtu Atene i moguće druge ciljeve koji bi uzrokovali masovne civilne žrtve uhićeni su pod optužbama za terorizam u Grčkoj, priopćila je policija danas, prenosi AP

Uhićeni su optuženi za članstvo u terorističkoj organizaciji i zadržani su u sjedištu policije u glavnom gradu Grčke, priopćile su vlasti. Treći muškarac, koji nije u Grčkoj, tražen je radi ispitivanja i optužen je u odsutnosti. Vladini i policijski dužnosnici rekli su da su oba osumnjičenika pakistanskog podrijetla.

Dvojica osumnjičenika su ilegalno ušla u Grčku iz susjedne Turske i u zemlji su najmanje četiri mjeseca. Policija je u istrazi pretražila više lokacija u Ateni, kao i u južnoj Grčkoj i na otoku Zakintos. Uhićenja su izvršena jer se vjerovalo da je napad na židovski restoran neizbježan, rekli je policija.

Vjeruje se da su dvojica muškaraca u pritvoru dio prekomorske mreže, rekli su dužnosnici. “Njihov cilj nije bio samo prouzročiti gubitak života nevinih građana, već i potkopati osjećaj sigurnosti u zemlji, povrijediti javne institucije i ugroziti grčke međunarodne odnose”, piše u policijskom priopćenju. Grčka protuteroristička policijska služba i nacionalna obavještajna služba sudjelovali su u uhićenjima, a pomoć im je pružila strana obavještajna služba. Grčka policija nije htjela specificirati o kojoj stranoj službi je riječ 

“Operacija pokazuje da državne sigurnosne vlasti održavaju visoko stanje pripravnosti za sve Grke i sve posjetitelje naše zemlje”, poručio je ministar javnog reda Takis Theodorikakos preko Twittera.

Komentari

komentar





You may also like