Uhićena urednica važnog bjeloruskog nedržavnog medijskog portala

Glavna urednica jednog od vodećih nedržavnih bjeloruskih medija uhićena je nakon što je policija tijekom noći pretresla njen dom, objavilo je bjelorusko državno objetništvo. Riječ je o Irini Levšini, urednici medijskog portala BelaPAN, prenosi Euronews.

Pretresi su provedeni u sklopu istrage o “organiziranju djela koja su kršila javni red”. Udruga “Bjelorusko udruženje novinara” je izvijestila da su pretraženi domovi glavne urednice Levšine i zamjenika urednice BelaPAN-a, Aleksandra Zaitseva, kojem su oduzeti mobilni telefon, tvrdi disk i tablet.

Također, portal belapan.by nije dostupan u trenutku pisanje ove vijesti. Sveukupno su pretraženi domovi šest sadašnjih ili bivših zaposlenika ovog bjeloruskog medija, piše Committee to Protect Journalists.

“Bjelorusko udruženje novinara ogorčeno je zbog još jednog čina pritiska na neovisne medije”, navodi se u priopćenju ove udruge. “Ovo je druga racije policije na BelaPAN od početka godine”, dodali su.

U veljači su dva novinara oporbenog TV kanala Belsat osuđena na dvije godine zatvora pod optužbom da su raspirivali “nemire” izvještavanjem o prosvjedu 2020. godine nakon izbora za predsjednika.

Bjelorusko udruženje novinara tvrdi da je od prosvjeda u kolovozu prošle godine privedeno gotovo 500 novinara, a oko 30 ih je u zatvoru. Broj racija na domove novinara dosegao 140, navodi udruga. Više od 100 medijskih web stranica je blokirano, a 10 tiskanih medija prisiljeno je prestati objavljivati, dodali su.
Na nedavnoj konferenciji za novinare, Lukašenko je porekao optužbe o represiji i optužio svoje kritičare da pokušavaju izvesti “državni udar” uz pomoć Zapada, prenosi Euronews.

Komentari

komentar

You may also like