Uhićeni novinar Protaševič u TV intervjuu uplakan govorio kako poštuje Lukašenka

Roman Protaševič uhićen je nakon zračnog incidenta u kojem je bjeloruski vojni avion prizemljio putnički let u Minsk. U Bjelorusiji su ga čekale optužnice za organizaciju prosvjeda. Naime, Protaševič, kao novinar, bio kritičan prema režimu Aleksandra Lukašenka, a djelovao je s područja Litve i Poljske. Njegovo uhićenje diglo je na noge svjetsku diplomaciju.

Sinoć se pojavio na bjeloruskoj televizijskoj postaji ONT. U intervjuu je priznao krivnju.

“Priznajem da sam kriv prema članku 342. Kaznenog zakona Republike Bjelorusije. Pozivi koje sam objavio bili su ključni za izbijanje nemira na ulicama. Zbog toga je Minsk tri dana živio u kaosu “, rekao je Protaševič.

Prosvjedi su započeli 9. kolovoza nakon što je Lukašenko proglasio pobjedu na izborima za koje Zapad tvrdi da su namješteni.

“Kritizirao sam Lukašenka puno, ali sada se više uključujem u političke teme i počinjem shvaćati da on čini prave stvari i svakako ga poštujem”- rekao je 26-godišnji novinar u intervjuu koji traje 90 minuta.

Otac optuženog novinara tvrdi: “znam svog sina dobro i znam da ne bi nikada rekao takve stvari. Slomili su ga i natjerali da kaže što žele. Vrlo sam zabrinut i boljelo me gledati intervju.”, prenosi AFP





 

Komentari

komentar





You may also like