Ujedinjena Europa je ILUZIJA – složna su prva tri birokrata EU

Trojica najistaknutijih političara oslikavaju sumornu sliku budućnosti unije tvrdnjama kako je ideja ujedinjene Europe ”iluzija” dok istovremeno napominju kako je EU i plodno tlo za populiste. Predsjednik EU Donald Tusk, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i Martin Sculz, predsjednik Europskog parlamenta, bili su zajedljivi prema vladama i njihovim čelnim ljudima širom unije, zbog njihove nemogućnosti da iznađu kompromise i prevaziđu potrebu da gledaju na vlastiti interes.

”U prijašnja vremena smo radili zajedno… mi smo zaduženi za značajan dio povijesti. To je sada potpuno izgubljeno,” donosi AP izjavu Junckera, bivšeg premijera Luksemburga. Dodao je kako je vjerovao da ljudi koji žive u EU ne razumiju što se želi postići.

EU je uzdrmana razmimoilaženjem oko načina na koji bi se trebalo postaviti prema velikom broju izbjeglica koji žele ući u EU. Dok su neke države poput Njemačke i Švedske migrante dočekale širom otvorenih ruku, neke su ih odbile primiti, poput Poljske i Mađarske.

To je navelo Junckera da optuži pojedine države EU, bez da je izričito naveo o kome se radi, usporedi s ”povremenim” članicama unije.

”Imamo članice koje su ‘stalne’ kada treba uzimati, i ‘povremene’ kada treba davati,” izjavio je prema izvješću Reutersa. Dodao je kako je često riječ o članicama koje su dobile najviše sredstava od EU.Europska komisija kaže da će istražiti mogućnost kazni za članice koje odbiju primijeniti plan kvota za raspodjelu izbjeglica, što će prema njima pomoći da se smanji pritisak na države koje su najviše izložene priljevu izbjeglica na granicama EU.

Ideja o nametanju kazne od 250.000 eura po izbjeglici naišao je na bijesne reakcije iz Poljske, Češke, Mađarske i Slovačke. Mađarski ministar vanjskih poslova prijedlog je nazvao ”ucjenom.”

Tusk, ranije premijer Poljske, rekao je kako je od ključne važnosti da prijetnju radikala koji žele iskoristiti nezadovoljstvo velikim priljevom migranata u Europu, Bruxelles sagleda kao hitan problem koji mora riješiti bez odgode, te je dodao kako je imperativ da članice ponovno uspostave ”efikasnu kontrolu vanjskih granica, kako bi spriječili radikale u njihovom pohodu prema pozicijama moći.”

Unatoč njegovim željama, Tusk nema previše nade u kontinuitet i jedinstvo unutar EU.

”Danas moramo priznati kako je ovaj san o jedinstvenoj europskoj državi s jednim zajedničkim interesom i vizijom jedne europske nacije, iluzija,” izjavio je Tusk. Također je spomenuo da je pred unijom ”zaista riskantan i varljiv” trenutak.

Shulz je osudio vođe pojedinih nacija unutar EU za manjak vodstva.

”Imamo puno trgovaca u Vijeću Europe, i tek nekolicina državnika,” rekao je.

Ujedinjeno Kraljevstvo, drugo po veličini gospodarstvo u EU, održati će referendum 23. lipnja na kojem će se izjasniti hoće li ostati unutar EU.

Izvor: RT

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like