Ujedinjeni Arapski Emirati pristali opskrbljivati ​​Njemačku LNG plinom i dizelom

Ujedinjeni Arapski Emirati dogovorili su u nedjelju sporazum o “energetskoj sigurnosti” s Njemačkom za opskrbu ukapljenim prirodnim plinom i dizelom dok Berlin traži nove izvore energije koji bi zamijenili ruske isporuke. Ministar industrije UAE, Sultan Ahmed Al Jaber nazvao je događaj “značajnim novim sporazumom” koji “jača brzo rastuće energetsko partnerstvo između UAE i Njemačke”. Na potpisivanju je prisustvovao i njemački kancelar Olaf Scholz, izvijestila je emiratska državna novinska agencija WAM.

Scholz je u posjeti UAE u sklopu “turneje” po Zaljevu koja uključuje zaustavljanja u Saudijskoj Arabiji i Kataru. Sastao se s predsjednikom Emirata šeikom Mohamedom bin Zayedom Al-Nahyanom, koji je nakon toga na Twitteru objavio da su razgovarali o “daljnjim mogućnostima suradnje u područjima uključujući energetsku sigurnost, smanjenje emisija stakleničkih plinova i klimatske akcije”.

UAE će, prema dogovoru, osigurati Njemačkoj  “LNG za isporuku krajem 2022., prema njemačkom plutajućem uvoznom terminala za LNG u luci Brunsbuettel” na Sjevernom moru. Državna naftna kompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata, ADNOC dovršila je svoju prvu izravnu isporuku dizela Njemačkoj ranije ovog mjeseca i “isporučivat će 250 000 tona dizela mjesečno u 2023”. “ADNOC je rezervirao značajnu količinu LNG plina isključivo za njemačke kupce u 2023.”, piše u objavi.

Danas je drugi i posljednji dan Scholzovog posjeta Zaljevu. Njemački kancelar se nadao da će sklopiti nove energetske ugovore koji će zamijeniti ruske opskrbe i ublažiti energetsku krizu. U subotu se u Jeddahu sastao sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom, a danas poslijepodne stigao je u plinom bogati Katar kako bi razgovarao s emirom šeikom Tamimom bin Hamadom Al-Thanijem.

Scholzovo zaustavljanje u UAE uključivalo je obilazak ekološkog projekta u parku mangrova s ​​ministricom za klimatske promjene Emirata, Mariam Almheiri. Ona je tom prilikom ponovila inzistiranje Abu Dhabija na “pravednoj tranziciji” od fosilnih goriva. UAE i Saudijska Arabija vodeći su kritičari onoga što opisuju kao “nerealni”, tj. prebrzi tranzicijski modeli za odmak od fosilnih goriva za koje kažu da su pridonijeli trenutnoj energetskoj krizi.

“To da smo ovisni o jednom dobavljaču i ovisni o njegovim odlukama sigurno nam se više neće dogoditi”, rekao je Scholz i dodao: “Uz investicije koje sada provodimo u Njemačkoj, a koje će malo po malo postati stvarnost iduće godine, doista ćemo imati infrastrukturu za uvoz plina u Njemačku, tako da više nismo izravno ovisni o konkretnom dobavljaču na drugoj strani plinovoda. Moramo osigurati da proizvodnja ukapljenog plina u svijetu napreduje do te mjere da se može zadovoljiti velika potražnja koja postoji bez potrebe da se oslanjamo na proizvodne kapacitete u Rusiji”, zaključio je njemački kancelar.





Komentari

komentar

You may also like