Ujedinjeno Kraljevstvo gradi novi rudnik ugljena prvi put u 30 godina

Britanski premijer Rishi Sunak uručio je u srijedu veliku pobjedu nemirnim konzervativnim zastupnicima na sjeveru Engleske, dopuštajući izgradnju prvog novog dubokog rudnika ugljena u Ujedinjenom Kraljevstvu u tri desetljeća, javlja Politico.

Odobrenju gradnje rudnika Woodhouse Colliery u West Cumbriji od strane britanskog državnog tajnika Michaela Govea aktivno se opirala nekoliko torijevskih velikana koji su naglašavali štetu koju će ta odluka nanijeti klimi i ugledu Ujedinjenog Kraljevstva u svijetu. No projekt također obećava 500 radnih mjesta u sjedištu Copelanda, ključnoj izbornoj jedinici u takozvanom Crvenom zidu, tradicionalnim laburističkim uporištima koja su podržavala torijevce na prošlim izborima, područjima koja Sunak očajnički želi održati na sljedećim izborima. Glasnogovornik Ministarstva za stambeno zbrinjavanje, zajednice i lokalnu upravu potvrdio da je Gove “pristao dati dozvolu za planiranje za novi metalurški rudnik ugljena u Cumbriji prema preporuci neovisnog inspektora za planiranje.”

U pokušaju da ublaže zabrinutost za okoliš, iz ministarstva su poručili da će se ugljen iz rudnika koristiti “za proizvodnju čelika, dok bi se inače trebao uvoziti”. Tvrdi se da se neće koristiti za proizvodnju električne energije. “Rudnik želi biti neto nula u svom poslovanju i očekuje se da će pridonijeti lokalnom zapošljavanju i širem gospodarstvu.” U dokumentu obrazloženja Ministarstva navodi se da će predloženi rudnik “vjerojatno biti u puno boljoj poziciji za ublažavanje” emisija stakleničkih plinova u usporedbi sa “sličnim rudarskim operacijama diljem svijeta”. Gove je poručio da bi razvoj “dao značajan doprinos nacionalnom i regionalnom gospodarstvu i osigurao značajne prednosti zapošljavanja.” No, dužnosnik iz istog odjela rekao je da se odluka isključivo temelji na udovoljavanju zastupnika u regiji i da je vlada sputana potrebom da “prioritetizira političke ciljeve”.

Istaknuti pristaše novog rudnika uključuju lokalnu zastupnicu Trudy Harrison, bivšu parlamentarnu pomoćnicu Borisa Johnsona, a sada ministricu okoliša, i Marka Jenkinsona, zastupnika obližnjeg Workingtona i jednog od najglasnijih boraca Crvenog zida. No, iako bi to moglo oraspoložiti jedno krilo Sunakove stranke, za njega predstavlja veliki problem među konzervativnim zastupnicima koji su govorili protiv rudnika i vide akciju protiv klimatskih promjena kao razlog za dobivanje glasova. Drugi viši konzervativni zastupnik rekao je da je odluka očito usmjerena na smirivanje zastupnika u tom području jer “nema nikakvog industrijskog ili strateškog razloga za rudnik” i “odobrenje će ozbiljno potkopati vodeću ulogu Ujedinjenog Kraljevstva u području klime”.

Goveova odluka mogla bi se osporiti na Visokom sudu, a žalba bi trebala biti uložena u roku od šest tjedana. U očitom nastojanju da zaigra na obje strane, njegov je odjel u utorak objavio da će ublažiti ograničenja planiranja kopnenih vjetroturbina, čime je okončana zabrana koju su konzervativci uveli 2015. Mješovita paleta energetskih najava naglašava domaće probleme s kojima se suočava Konzervativna stranka dok pokušavaju zadržati mjesta u deindustrijaliziranim regijama bez da potaknu otuđenje bogatijih područja u kojima su pod pritiskom laburista i liberalnih demokrata. Tvrtka koja stoji iza rudnika, West Cumbria Mining, potvrdila je da bi dostupnost domaćeg koksnog ugljena za proizvodnju čelika potaknula tu industriju. No Ron Deelan, koji je do prošle godine bio izvršni direktor British Steela, rekao je da industrija čelika nema problema s opskrbom i umjesto toga treba ulaganje u zelene alternative ugljenu, poput vodika. “Ovo je potpuno nepotreban korak za britansku industriju čelika”, rekao je.

Mnogi su zagovornici očuvanja klime oštro osudili najavu kao licemjernu, samoporažavajuću i opasnu u suprotnosti s naporima da se ublaži utjecaj klimatskih promjena. Zastupnica Zelene stranke Caroline Lucas nazvala je rudnik “klimatskim zločinom protiv čovječanstva”. Prije odluke, bivši ministar konzervativne vlade Alok Sharma rekao je da bi odobrenje “naštetilo teško stečenom međunarodnom ugledu Ujedinjenog Kraljevstva”. Kao predsjednik konfrenecije COP26 u Glasgowu prošle godine, Sharma je posredovao u dogovoru s gotovo 200 zemalja o postupnom smanjenju proizvodnje energije iz ugljena. Iako će se ugljen iz Cumbrije koristiti za proizvodnju čelika, Lucas je istaknula da druge zemlje neće praviti razliku. “Zašto bi nas globalni emiteri poput Kine i Indije trebali slušati… dok mi sada to ponovno postupno vraćamo? Ova odluka jednostavno potvrđuje da je klimatski kredibilitet Ujedinjenog Kraljevstva na svjetskoj pozornici u krhotinama”, poručila je Lucas. Laburistički tajnik za klimatske promjene u sjeni Ed Miliband u međuvremenu je upozorio da predloženi rudnik “nije rješenje za energetsku krizu” i “šalje poruku cijelom svijetu o klimatskom licemjerju ove vlade — tražimo od drugih da rade što mi kažemo, a ne kao što mi radimo”.





Medij: Navala na ugljen! Energetska kriza pokreće globalnu potragu za gorivom koje zagađuje okoliš

 





 

Komentari

komentar

You may also like