Ujedinjeno Kraljevstvo najavljuje raspoređivanje vojnih stručnjaka za suzbijanje ruskog utjecaja u Bosni

Britanski vojni stručnjaci bit će poslani u Bosnu i Hercegovinu kako bi pojačali misiju NATO-a i promicali stabilnost i sigurnost u zemlji, najavio je u četvrtak britanski premijer, a prenosi

“Ne možemo dopustiti da Zapadni Balkan postane još jedno igralište za Putinove pogubne težnje. Potpirujući vatru secesionizma (odcjepljenje iz neke političke zajednice op.a.) i sektaštva, Rusija nastoji poništiti postignuća u posljednja tri desetljeća u Bosni i Hercegovini, postignuća koja su donijela više stabilnosti cijelom našem kontinentu. Zbog toga pojačavamo podršku Bosni i Hercegovini, odgovarajući na poziv naših prijatelja da pomognemo u zaštiti mira koji s pravom zaslužuju uživati”, ustvrdio je Boris Johnson, navodi se u priopćenju Vlade.

Vlada je priopćila kako je odluka donesena na zahtjev Glavnog stožera NATO-a u Sarajevu jer je zemlja suočena s najvećom egzistencijalnom prijetnjom sa secesionističkim čelnicima koji aktivno rade na stvaranju daljnjih podjela i sukoba. “Ove planove podupire Moskva kao dio Putinove težnje da potkopa i euroatlantske integracije Bosne i njenu stabilnost”, stoji u priopćenju. Britanski stručnjak za protudezinformacije pomoći će oružanim snagama Bosne i Hercegovine da blokiraju ruske i druge pokušaje sijanja nepovjerenja i potkopavanja demokracije u zemlji i regiji, dok će im savjetnik za stratešku obranu pomoći u razvoju modernih, reprezentativnih oružanih snaga.

Osim toga, Ujedinjeno Kraljevstvo osigurat će 750 000 funti (oko 908 000 dolara) za uspostavu centra izvrsnosti za kibernetičku sigurnost unutar Sveučilišta u Sarajevu, navodi se u priopćenju. U međuvremenu, na društvenim mrežama, Johnson je objavio da Ujedinjeno Kraljevstvo odgovara na poziv Bosne za pomoć u očuvanju mira. “Rusija raspiruje nasilje i secesionizam u Bosni i Hercegovini kako bi potkopala i destabilizirala regiju. Odazivamo se na poziv naših prijatelja da pomognemo u zaštiti teško stečenog mira”, rekao je Johnson.

Politički spor

Bosna i Hercegovina trenutno je uvučena u politički sukob između Bošnjaka i Srba koji žive u zemlji.





Spor je izbio nakon što je Valentin Inzko, tadašnji visoki predstavnik, izmijenio kazneni zakon u srpnju 2021. kako bi zabranio poricanje genocida i veličanje ratnih zločinaca. Zastupnici bosanskih Srba odgovorili su kako će bojkotirati institucije zemlje.

Srpski član zajedničkog Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, osudio je amandmane rekavši: “Nećemo živjeti u zemlji u kojoj netko može nametnuti zakon tako što će ga jednostavno objaviti na svojoj web stranici.”

Jedno od glavnih aktualnih pitanja u zemlji je prijedlog zakona čiji je cilj prijenos ovlasti Agencije za lijekove i medicinsku opremu Bosne i Hercegovine ovlaštene na nacionalnom nivou na novu instituciju koja će biti uspostavljena unutar Republike Srpske, jednog od dva entiteta Bosne i Hercegovine.





Koraci su kritizirani na međunarodnoj razini jer ih je motivirala Moskva, kao i zbog kršenja Daytonskog sporazuma iz 1995. i podrivanja Ustava zemlje, navodi Anadolu Agency.

 

 

Komentari

komentar

You may also like