Ujedinjeno Kraljevstvo razgovara s Ukrajinom, a ne s Rusijom, o zatvorenim vojnicima

Ujedinjeno Kraljevstvo, o situaciji s Britanacima osuđenima na smrt u Donjecku u istočnoj Ukrajini, daje prednost razgovorima s Ukrajinom, a ne s Rusijom, rekao je u petak glasnogovornik premijera Borisa Johnsona, izvještava Reuters.

Dvojica Britanaca i jedan Marokanac koji su zarobljeni dok su se borili za Ukrajinu osuđeni su u četvrtak na smrtnu kaznu na sudu u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR). Ministrica vanjskih poslova Liz Truss osudila je izricanje presude Aidenu Aslinu i Shaunu Pinneru kao grubo kršenje Ženevske konvencije.

“Naš je prioritet surađivati ​​s ukrajinskom vladom kako bismo pokušali osigurati njihovo oslobađanje što je prije moguće”, rekao je Johnsonov glasnogovornik, dodajući da im članstvo u ukrajinskoj vojsci pruža zaštitu prema međunarodnom pravu. “Oni imaju zaštitu prema Ženevskoj konvenciji kao pripadnici ukrajinskih oružanih snaga, zbog čega želimo nastaviti blisko surađivati ​​s njima kako bismo ih pokušali osloboditi što je prije moguće.” Upitan hoće li Ujedinjeno Kraljevstvo razgovarati s Rusijom kako bi se osiguralo njihovo oslobađanje, glasnogovornik je rekao da “nemamo redovitu interakciju s Rusima”.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je britanska reakcija na presude histerična te da bi se Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo žaliti vlastima samoproglašenog DNR-a u vezi zarobljenih vojnika. Ujedinjeno Kraljevstvo ne priznaje DNR, a ukrajinska vlada nema kontrolu nad dijelovima istočne Ukrajine koje drže separatisti. Rusija je rasporedila ogromnu vatrenu moć u regiji kako bi proširila doseg separatista u sklopu svoje invazije na Ukrajinu, koju naziva “specijalnom operacijom”.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da su dvojica Britanaca i Marokanac, Brahim Saadoun, počinili zločine na teritoriju samoproglašene države koja se pokušava otcijepiti od Ukrajine. Među državama članicama Ujedinjenih naroda, samo Rusija priznaje cijelu ukrajinsku pokrajinu Donjeck, od koje je veći dio pod kontrolom Ukrajine, kao neovisnu DNR. Teritorij je međunarodno priznat kao dio Ukrajine.

Visoki ukrajinski dužnosnik rekao je da Rusija želi iskoristiti troje stranaca kao taoce kako bi izvršila pritisak na Zapad oko mirovnih pregovora.





Proruski separatisti osudili na smrt dva Britanca i jednog Marokanca

 





Komentari

komentar

You may also like